Chłopski garnek to pyszne danie jednogarnkowe, które wspaniale sprawdzi się jako pomysł na obiad. Co najlepsze, nie ma jednego, ścisłego przepisu na to danie – do chłopskiego garnka możesz tak naprawdę wrzucić wszystko, na co tylko masz ochotę i akurat masz to w lodówce. Zalegają ci ziemniaki? Masz nadmiar marchewki? Zostało nieużyte mięso z wczoraj? Nie ma problemu – zapraszam na mój przepis na chłopski garnek.
Subskrybuj mój kanał na YouTube:
Skocz do skróconego przepisuSkładniki
Dokładną gramaturę znajdziesz na dole wpisu.
Chłopski Garnek Krok po Kroku
Składniki
- 400 g kiełbasy dobrej jakości
- 400 g ziemniaków (trzy średnie sztuki)
- 400 g cebuli (dwie średnie sztuki)
- 400 g pomidorów krojonych (jedna puszka)
- 200 g marchewki (jedna duża)
- 200 g pieczarek (cztery duże sztuki)
- 200 g papryki (jedna sztuka)
- 300 ml bulionu warzywnego z warzyw lub z kostki rosołowej
- 3 ząbki czosnku
- 2-4 natki/gałęzie koperku świeżego lub łyżkę stołową suszonego z torebki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 liście laurowe
- 4 sztuki ziela angielskiego
Przygotowanie
- Obierz, umyj i pokrój cebulę.
- Obierz i posiekaj czosnek. Możesz też przecisnąć go przez wyciskacz do czosnku.
- W głównym naczyniu (dużym garnku) rozgrzej oliwę.
- Wrzuć do garnka cebulę i czosnek. Podsmaż 2-3 minuty cały czas mieszając.
- W międzyczasie umyj i pokrój paprykę. Dodaj ją do garnka i przemieszaj całość.
- Pokrój kiełbasę, pieczarki, marchewkę (dość drobno, żeby zdążyła zmięknąć w garnku) i ziemniaki (jeszcze drobniej niż marchew, bo są całkiem surowe). Dodaj wszystko do garnka, wymieszaj.
- Zalej garnek bulionem i pomidorami krojonymi.
- Dodaj przyprawy i pokrojony koperek. Dobrze wymieszaj.
- Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i zostaw do wygotowania na 30-40 minut (aż ziemniaki będą gotowe). W międzyczasie kilka razy przemieszaj.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Składniki odżywcze
Kalorie w chłopskim garnku wahają się od około 50 do 150 kcal na 100 gram potrawy w zależności od użytych składników. W mojej wersji dania wyszło mi około 83 kilokalorie na 100 gram dania (318 kcal na jedną porcję 373 g dania), czyli jest to całkiem niezły fit posiłek dla osób na diecie redukcyjnej!
– z kurczakiem (filet z uda smakowałby tu nieziemsko)
– z białą kiełbasą
– z hiszpańską kiełbasą chorizo
– z makaronem
– z kapustą (bardzo częsta opcja, ale ja akurat nie przepadam)
– z mięsem mielonym wieprzowym/wołowym
– z kapustą kiszoną
– z cukinią (bardzo dobrze pasuje, podobnie jak do leczo)
– z boczkiem
– z ryżem
– z fasolką
– z parówkami (po studencku)
– z buraczkami
– z ciecierzycą
– z dynią
– z grochem
– z grzybami leśnymi
– z karkówką
– z łopatką
– z szynką
… i z wieloma innymi składnikami. Pomysł na chłopski garnek możesz mieć w zasadzie ze wszystkim, co jadalne i ci pasuje!
Smakowało? Daj znać w komentarzu!
Grzesiek
Rewelacyjny przepis! ?