Deska serów i wędlin to perfekcyjny pomysł na przekąskę na imprezę, przyjęcie czy spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół. Jest to takie „danie”, które każdy zrobi po swojemu – trochę jak naleśniki. Nie będzie dwóch identycznych desek, bo każdy lubi inne smaki i ma inne preferencje żywieniowe. Jeden lubi słone, drugi gorzkie, trzeci wszystko (to o mnie), a czwarty ma alergię na to i na to. W związku z tym, dzisiaj zamiast standardowego przepisu krok po kroku zaserwuję wam porcję informacji, inspiracji i pomysłów na deskę serów i wędlin.
Zobacz najlepszy sos czosnkowy do deski serów:
Deska serów – Informacje Praktyczne
– z serem
– z wędlinami
– z winogronami
– z kabanosami
– z orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca, brazylijskimi)
– z owocami (truskawkami, brzoskwinią, ananasem, jabłkiem, gruszką, awokado, figami)
– z krakersami
– z bakaliami (rodzynkami, suszonymi owocami, daktylami)
– z pieczywem
– z paluszkami
– z piklami (ogórkami)
– z oliwkami (czarnymi, zielonymi)
– z sosami (czosnkowym, tatarskim, serowym, BBQ/barbecue czy majonezem domowym)
Użyj takie, jakie po prostu lubisz. Gouda (zwykła lub wędzona), pleśniowy (w tym z niebieską pleśnią), cheddar, feta, brie czy kozi.
Jeśli urządzasz oficjalny, kilkudaniowy obiad, to najlepiej po daniu głównym, a przed deserem. Jeśli jednak deska serów jest jedynym jedzeniem na imprezie, to od razu gdy przyjdą goście.
Dobrą deskę kupisz w większości sklepów z wyposażeniem domowym (Ikea, Auchan, Carrefour, Biedronka, Lidl, Pepco, Jysk, Tchibo, Home and You) oraz w Internecie (Allegro).
W zależności od użytych składników, miejsca nabycia oraz wielkości i ilości docelowych porcji, cena pełnej deski serów i wędlin może wahać się od 50 do nawet kilkuset złotych.
Cheese board lub Charcuterie Board
Dokładne składniki na moją deskę serów i wędlin
Zobacz też:
Dodaj komentarz