Kurczak po Meksykańsku to moje ulubione danie jednogarnkowe. Jest szybkie, proste, zdrowe i łatwo modyfikowalne według własnego gustu. Co więcej, zrobi je nawet początkujący kucharz (czyt. głodny student z dala od rodzinnej miejscowości). Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, to musisz spróbować tego kurczaka. Co tu dużo pisać - zapraszam do mojego meksykańskiego przepisu na obiad. Tequila do przyjemniejszego gotowania gotowa?

📖 Przepis
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka z piersi lub z uda
- 200 g makaronu pełnoziarnisty świderki lub inny jaki lubisz
- 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
- 1 puszka kukurydzy konserwowej słodzonej lub nie
- 1 słoik sosu meksykańskiego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- 1 łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie - do podbicia smaku)
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 1 łyżka suszonej papryki czerwonej wędzonej
- 1 łyżka suszonego czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego chilli lub pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka szuszonego tymianku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie)
- 1 łyżka curry (opcjonalnie)
Przygotowanie
Marynata
- Do woka lub dużej, głębokiej patelni wlej oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny i opcjonalnie syrop cukrowy.
- Dosyp sól, pieprz, paprykę, czosnek, chilli/pieprz cayenne, oregano i opcjonalnie tymianek, bazylię i curry.
- Wymieszaj wszystko na ładną, jednolitą konsystencję.
Mięso
- Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wrzuć do woka z marynatą i dokładnie wszystko wymieszaj.
- (Opcjonalnie) Odstaw wok na kilka godzin do lodówki żeby mięso się przegryzło. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz kontynuować od razu - też będzie dobre.
Całość
- Wstaw mięso do smażenia na dużym ogniu. W międzyczasie gotuj makaron na al dente.
- Po 5 minutach smażenia dodaj do kurczaka kukurydzę (bez zalewy) i wymieszaj.
- Po minucie dodaj fasolę (z zalewą), pomidory w puszce i sos meksykański, mieszaj.
- Po kilku minutach dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Kurczak po meksykańsku - garść informacji
Jako mięso do tego dania najlepiej sprawdzi się filet z kurczaka, ale możesz też użyć filetu z uda (jest przepyszny). Przy nieco zmodyfikowanym przyrządzeniu (w piekarniku lub prodziżu) można też używać ćwiartek czy skrzydełek z kurczaka - tylko nie polecam jedzenia kości. Poza kurczakiem pasuje tu też wieprzowina (najlepiej polędwica), karkówka, czy nawet schab (zrób wtedy więcej sosu, bo schab po przyrządzeniu jest dość suchy).
W wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić "kotlecikami" sojowymi - też będzie całkiem niezłe. Jeśli chodzi o dobór warzyw i strączków, to fasola, kukurydza i pomidor są tu niezastąpione, ale oprócz nich można też dodać paprykę, ziemniaka, cebulę, czy nawet cukinię - nadal będzie to mieć ostry, meksykański charakter, natomiast zbliży się trochę bardziej do chłopskiego gara.
Przyprawy. Chilli, ostry pieprz i oregano są niezbędne, ale służą jedynie jako baza. Eksperymentuj z przyprawami, które po prostu lubisz. Ja dodaję często paprykę wędzoną (smakuje fenomenalnie prawie ze wszystkim), sól morską i tymianek. Dobrymi opcjami są też curry, suszony czosnek niedźwiedzi lub nawet kurkuma (z nią należy uważać z ilością, bo ma bardzo intensywny smak i może zdominować całe danie).
Mięso obsmażaj szybko, natomiast gdy już całe danie będzie w patelni, warto zmniejszyć ogień, dać się daniu podusić nieco dłużej i wymieszać smakom i aromatom. Smacznego!
Comments
No Comments