Majonez to jeden z tych podstawowych sosów, które mogę zjadać łyżkami bez dodawania do czegokolwiek. W sklepach można kupić na prawdę smaczne majonezy, czy jest więc sens robić swój własny? Jest. Majonez zrobiony w domu będzie przede wszystkim unikalny – dostosowany dokładnie do twoich kubków smakowych. Będzie również zdrowszy (o ile tego chcesz i w odpowiedni sposób dobierzesz składniki). Wbrew obiegowym opiniom nie jest też tak wcale łatwo zepsuć (zważyć) miksturę, jeśli trzymasz się przepisu i masz blender. Dziś zrobimy szybki, łatwy i zdrowy majonez domowy – swojski, bez konserwantów i bez ulepszaczy smaku. Nada się zarówno jako składnik do sosu czosnkowego, jak i do tatarskiego.
Składniki na Majonez Domowy
Dokładne gramatury podane na dole wpisu.
Krok po kroku
Przede wszystkim jedna z dwóch najważniejszych zasad robienia majonezu za pomocą blendera: wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę. Wyjmij co trzeba z lodówki na blat kuchenny na godzinę przed miksowaniem i wszystko będzie w porządku. Druga zasada za moment.
Składniki
- 500 ml oleju (dwie szklanki) najlepiej nierafinowanego
- 2 jajka pełne (z białkiem) lub same żółtka
- 1 łyżka musztardy czubata
- 30 ml soku z cytryny (kieliszek świeżo wyciśniętego)
- 1 łyżeczka soli (opcjonalnie – możesz dosolić później)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
Przygotowanie
- Wyparz jajka pod wrzątkiem. Wbij je do miski, w której będziesz blendować.
- Dodaj olej, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Połóż blender na spodzie naczynia przykrywając żółtko (jedno lub oba, jeśli dasz radę).
- Włącz blender i blenduj stacjonarnie, bez poruszania góra-dół czy na boki.
- Gdy na spodzie wytworzy się pierwsza warstwa gotowego majonezu, możesz już blendować całość. Ruszaj i działaj blenderem po całym naczyniu, aż wytworzysz jednolitą masę majonezową.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
- Składniki muszą mieć tę samą temperaturę. Na godzinę przed blendowaniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki.
- W początkowej fazie blendowania nie poruszaj blenderem, tylko blenduj stacjonarnie. Jeśli za szybko pójdziesz po całości, możesz zważyć majonez.
Składniki odżywcze
Na domowy majonez nada się każdy olej, ale najlepszy będzie wysokiej jakości nierafinowany. Może być słonecznikowy, rzepakowy, czy oliwa z oliwek.
Prawdopodobnie użyłeś złych składników albo dobrałeś nieprawidłowe proporcje. Zrób krok po kroku według mojego przepisu, a wyjdzie ci gęsty, smaczny majonez.
– z białek
– z żółtek
– z octem
– z olejem rzepakowym
– z awokado
– z musztardą
– z jogurtem
– z oliwą
– do sałatki
– do jajek
– do wędlin
– do past (jajecznych, warzywnych, rybnych)
– do rolad
– do sosów
Maksymalnie kilka dni w lodówce. Domowy majonez nie ma konserwantów, dlatego zepsuje się o wiele szybciej, niż kupny.
Robiony według mojego przepisu ma około 676 kcal na 100 gram.
Kornelia Bohosiewicz
Mam dokładnie to samo z majonezem. Jedni jedzą nutellę, ja majonez. 😀 Albo smalec. 😛 Właśnie próbowałam zrobić majonez z tego przepisu https://www.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jak-zrobic-domowy-majonez i łajdak nie wychodził, ale oczywiście jajka i musztarda były prosto z lodówki. Spróbuję jeszcze raz. Dzięki za przepis i wskazówki. <3
Basia
Szkoda jajka od „prawdziwej kury”. Zastanawiam się do czego wykorzystać tę płynną masę bo z majonezu nici.
Joanna
Przepis pochodzi z kanału kulinarnego na YT – „Menu Dorotki”.
Poza tym majonez się „warzy” a nie „waży”, choć najlepiej aby tego nie robił.
Zbyszek
Działa. Ale zamiast cytryny dałem ocet.