• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Makarony

    🍝 Makaron ze Szpinakiem - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 19 grudnia 2019 · Aktualizacja: 13 kwietnia 2020 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · Leave a Comment

    Makaron ze szpinakiem i boczkiem to szybkie danie obiadowe, które zrobisz ze składników dostępnych w każdym polskim (a i zagranicznym pewnie też) supermarkecie. Podstawą będzie tu dobry makaron - ja używam jajecznego. Szpinak używam mrożony, bo jest dostępny cały rok. Jeśli szukasz łatwego i smacznego pomysłu na obiad, to zapraszam na mój (no, a właściwie to trochę na mojej żony, bo od niej znam podstawę tego przepisu) makaron ze szpinakiem i boczkiem.

    Skocz do:
    • Składniki
    • Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem Krok po Kroku
    • 📖 Przepis

    Składniki

    Dokładne gramatury znajdziesz na dole wpisu.

    makaron ze szpinakiem i boczkiem - składniki
    Do zdjęcia zapomniałem o cebuli i czosnku. Też są ważne, ale coś nie chciały być uwiecznione na zdjęciu. Poza nimi załapały się: makaron jajeczny, boczek wieprzowy, szpinak, śmietana, oliwa z oliwek, sól, pieprz i czosnek suszony niedźwiedzi.

    Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem Krok po Kroku

    makaron ze szpinakiem i boczkiem - przepis start

    Zaczynam od pokrojenia na drobno boczku. Sprawdzi się tutaj również polędwica wieprzowa. Kroję drobno, bo lepiej będzie to później smakować i się komponować z resztą.

    Na czystej i świeżej patelni rozgrzewam trochę oliwy. Można smażyć też na maśle (najlepiej klarowanym) czy smalcu, ale ja najbardziej lubię na greckiej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.

    Gdy oliwa się już trochę nagrzeje, dodaję pokrojone mięso. Uwaga, bo może trochę strzelać. Jeśli strzela za mocno, zmniejsz nieco palnik.

    Smażę mięso kilka minut. Nie przestaję gdy jest tylko lekko podsmażone jak na zdjęciu wyżej - smażę do pełnego usmażenia (kilka minut, ok. 5-7).

    makaron ze szpinakiem i boczkiem - cebula i czosnek do dania

    A międzyczasie myję i siekam drobno cebulę, to samo z czosnkiem. Jeśli masz wyciskacz do czosnku, użyj go!

    Usmażone mięso zdejmuję z patelni na osobny talerz. Powróci na patelnię za chwilę.

    Dodaję trochę świeżej oliwy. Patelni przed tym nie myję, bo nie ma takiej potrzeby - więcej smaków się przejdzie. Rozgrzewam parę sekund nową porcję oliwy. W tym samym czasie zaczynam gotować wodę na makaron. Gdy będę miał już wrzątek, wrzucam do niego makaron i gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Wrzucam na patelnię posiekaną cebulę i wyciśnięty/poszatkowany czosnek. Podsmażam kilkanaście sekund.

    Dodaję szpinak (zamrożony, prosto z paczki). Mieszam, podgrzewam, rozdzielam kulki na coraz mniejsze części.

    Po kilku minutach szpinak powinien być ciepłą, rozdrobnioną mazią. Jest gotowy!

    Wrzucam z powrotem mięso. Danie zaczyna nabierać coraz więcej sensu.

    robię makaron ze szpinakiem i boczkiem

    Wszystko dokładnie mieszam.

    Dodaję śmietanę.

    ... i mieszam. Tak, w tym przepisie jest sporo mieszania.

    Dodaję suszony czosnek niedźwiedzi.

    makaron ze szpinakiem i boczkiem - doprawianie

    Trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu. Potem odrobina soli.

    Dodaję ugotowany i odsączany makaron. Ale pachnie!

    Zmniejszam nieco ogień, ponownie mieszam i daję daniu chwilę na pełne połączenie smaków i aromatów.

    makaron ze szpinakiem i boczkiem

    GOTOWE! Zaczynam ucztę.

    makaron ze szpinakiem i boczkiem na patelni
    makaron ze szpinakiem i boczkiem na talerzu

    📖 Przepis

    Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem
    Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem to szybki makaron, który zrobisz na patelni.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 10 minut
    Wykonanie: 15 minut
    Rodzaj potrawy: Danie główne, Obiad
    Kuchnia: Polska
    Klasyfikacja: Cebula, Czosnek, makaron, śmietana, szpinak
    Porcje: 4
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 25 zł

    Składniki

    • 400 g boczku wieprzowego (karkówki, polędwicy)
    • 400 g makaronu jajecznego
    • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
    • 1 literaka oliwy z oliwek (do smażenia, może być też masło/olej)
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 opakowanie śmietany 18% (ok. 225g)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
    • 1 łyżeczka czosnku suszonego

    Przygotowanie

    • Pokrój drobno mięso.
    • Rozgrzej na patelni trochę oliwy.
    • Wrzuć na patelnię mięso, smaż co chwilę mieszając. W osobnym garnku wstaw wodę na makaron.
    • W międzyczasie obierz, umyj i poszatkuj cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć w wyciskarce do czosnku).
    • Gdy mięso będzie już usmażone, zdejmij je z patelni na osobny talerz. Wrócimy do niego za chwilę.
    • Na tę samą patelnię dodaj trochę świeżej oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj kilkanaście sekund.
    • Dodaj mrożony szpinak (prosto z paczki). Smaż i mieszaj kilka minut aż szpinak się całkiem rozpuści i zagrzeje.
    • Gdy szpinak jest gotowy, dodaj z powrotem na patelnię mięso. Wymieszaj całość.
    • Dodaj śmietanę i wymieszaj.
    • Dodaj sól, pieprz i czosnek suszony. Wymieszaj.
    • Dodaj ugotowany i odcedzony w międzyczasie makaron. Wymieszaj.
    • Wyłącz palnik i daj daniu chwilę dojść.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    More Makarony

    Reader Interactions

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności