• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Pasty

    🧅 Pasta z Czerwonej Fasoli - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 14 kwietnia 2020 · Aktualizacja: 14 kwietnia 2020 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · 1 Comment

    Pasta z czerwonej fasoli z cebulą i czosnkiem, podobnie jak tzatziki, sos tatarski, domowy majonez czy sos czosnkowy, to błyskawiczny pomysł na wegetariański dodatek do chleba i tostów na śniadanie, czy do czipsów i krakersów na imprezę. Przy robieniu jej blenderem całość zajmuje kilka minut i jest gotowa do zjedzenia od razu (chociaż najlepsza jest po przenocowaniu w lodówce). Zapraszam na mój najlepszy przepis na meksykańską pastę kanapkową z czerwonej fasoli.

    Subskrybuj mój Kanał z Kosmiczną Muzyką Relaksacyjną na YouTube!
    Skocz do:
    • 📖 Przepis
    • Pasta z Czerwonej Fasoli - z Czym to Jeść?
    • Wersja na Słodko
    • Wersja Pikantna
    • 💬 Komentarze
    Pasta z czerwonej fasoli - składniki przed zblendowaniem w słoku
    Składniki na pastę z czerwonej fasoli przed zblendowaniem w słoiku.
    Pasta z Czerwonej Fasoli
    A tak widok od góry. Kolorowo, zdrowo i pysznie.

    📖 Przepis

    Pasta z Czerwonej Fasoli
    Szybki wegetariański dodatek do chleba, tostów, czy czipsów.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 5 minut
    Wykonanie: 5 minut
    Rodzaj potrawy: Pasta, Przystawka
    Kuchnia: Meksykańska
    Klasyfikacja: fasola, pasta, wege, wegetariańskie
    Porcje: 4 osoby
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 10 zł

    Składniki

    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 3-5 plastrów czerwonej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 szczypta soli
    • 1 szczypta pieprzu
    • 1 szczypta papryki czerwonej (wędzonej)
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    • Przygotuj naczynie, w którym będziesz blendować cały sos, na przykład słoik.
    • Otwórz puszkę fasoli, odsącz i przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Opłukaną fasolę dodaj do naczynia (słoika).
    • Obierz czerwoną cebulę, ukroi 3-5 plastrów (w zależności jak ostrą pastę chcesz zrobić), poszatkuj je drobno i dodaj do słoika.
    • Ząbek czosnku obierz, poszatkuj, dodaj do naczynia.
    • Dodaj sól, pieprz, paprykę, tymianek i oliwę.
    • Zblenduj całość na w miarę jednolitą masę. Opcjonalnie wstaw pastę na noc do lodówki - rano będzie lepsza gdy przejdą się wszystkie smaki i aromaty.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

    Notatki

    Cebulę przed dodaniem do naczynia do blendowania możesz też chwilę wcześniej podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Wydobędzie to z niej trochę dodatkowego smaku.
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    Pasta z Czerwonej Fasoli - z Czym to Jeść?

    Chleb i bułka wydają się najbardziej oczywistymi wyborami. Ja lubię tę pastę podać sobie na rozgrzanych, suchych (ewentualnie z odrobiną masła) tostach. Nieźle też smakuje z domowymi chlebkami pita, czy nawet ze sklepowymi czipsami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby spałaszować ją prosto ze słoika.

    Wersja na Słodko

    Pastę tę można też zrobić na słodko. Jak dla mnie smakuje nieco dziwnie, ale może znajdzie swoich amatorów. Do dosłodzenia możesz użyć dowolnego dosłodzacza:

    • cukier (biały, brązowy)
    • miód
    • słodzik (erytrytol, ksylitol)

    Czerwona fasola i czerwona cebula już samie w sobie są dość słodkie, dlatego ja nie dodaję dodatkowych cukrów. Może jednak dla kogoś z Was będzie to smaczniejsze rozwiązanie!

    Wersja Pikantna

    Zdecydowanie bardziej od wersji słodkiej preferuję wersję pikantną. Dodaj jeden dodatkowy ząbek czosnku, dwa-trzy dodatkowe plastry cebuli i ewentualnie szczyptę pieprzu kajeńskiego. Nie wierz w finalną ostrość pasty po spróbowaniu od razu po zrobieniu jej - po nocy w lodówce nabierze dodatkowej mocy. Podaj taką pastę następnego dnia na imprezie komuś, kto lubi ostrość - zobaczysz, że doceni.

    More Pasty

    Reader Interactions

    Comments

    1. KOLORgotowania

      05 listopada, 2020 at 9:22 am

      Na pewno pysznie smakuje

      Odpowiedz

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Jestem również autorem AppGeek.pl | iPhone - Porady, Triki, Wskazówki

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.