Pasta z czerwonej fasoli z cebulą i czosnkiem, podobnie jak tzatziki, sos tatarski, domowy majonez czy sos czosnkowy, to błyskawiczny pomysł na wegetariański dodatek do chleba i tostów na śniadanie, czy do czipsów i krakersów na imprezę. Przy robieniu jej blenderem całość zajmuje kilka minut i jest gotowa do zjedzenia od razu (chociaż najlepsza jest po przenocowaniu w lodówce). Zapraszam na mój najlepszy przepis na meksykańską pastę kanapkową z czerwonej fasoli.
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-5 plastrów czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta papryki czerwonej (wędzonej)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Przygotuj naczynie, w którym będziesz blendować cały sos, na przykład słoik.
- Otwórz puszkę fasoli, odsącz i przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Opłukaną fasolę dodaj do naczynia (słoika).
- Obierz czerwoną cebulę, ukroi 3-5 plastrów (w zależności jak ostrą pastę chcesz zrobić), poszatkuj je drobno i dodaj do słoika.
- Ząbek czosnku obierz, poszatkuj, dodaj do naczynia.
- Dodaj sól, pieprz, paprykę, tymianek i oliwę.
- Zblenduj całość na w miarę jednolitą masę. Opcjonalnie wstaw pastę na noc do lodówki – rano będzie lepsza gdy przejdą się wszystkie smaki i aromaty.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Pasta z Czerwonej Fasoli – z Czym to Jeść?
Chleb i bułka wydają się najbardziej oczywistymi wyborami. Ja lubię tę pastę podać sobie na rozgrzanych, suchych (ewentualnie z odrobiną masła) tostach. Nieźle też smakuje z domowymi chlebkami pita, czy nawet ze sklepowymi czipsami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby spałaszować ją prosto ze słoika.
Wersja na Słodko
Pastę tę można też zrobić na słodko. Jak dla mnie smakuje nieco dziwnie, ale może znajdzie swoich amatorów. Do dosłodzenia możesz użyć dowolnego dosłodzacza:
- cukier (biały, brązowy)
- miód
- słodzik (erytrytol, ksylitol)
Czerwona fasola i czerwona cebula już samie w sobie są dość słodkie, dlatego ja nie dodaję dodatkowych cukrów. Może jednak dla kogoś z Was będzie to smaczniejsze rozwiązanie!
Wersja Pikantna
Zdecydowanie bardziej od wersji słodkiej preferuję wersję pikantną. Dodaj jeden dodatkowy ząbek czosnku, dwa-trzy dodatkowe plastry cebuli i ewentualnie szczyptę pieprzu kajeńskiego. Nie wierz w finalną ostrość pasty po spróbowaniu od razu po zrobieniu jej – po nocy w lodówce nabierze dodatkowej mocy. Podaj taką pastę następnego dnia na imprezie komuś, kto lubi ostrość – zobaczysz, że doceni.
KOLORgotowania
Na pewno pysznie smakuje