Co zajmuje najwięcej czasu przy robieniu pizzy? Ciasto. Mieszanie mąki z drożdżami, dobieranie proporcji wody do ciasta, ugniatanie, czekanie aż wyrośnie, wałkowanie. Gdyby nie robienie ciasta od zera, każdą pizzę można by zrobić w parenaście minut. No właśnie – a gdyby zastąpić ciasto drożdżowe czymś innym? Najlepiej czymś, co jest od razu gotowe i smaczne. Co to może być? Ano na przykład chleb tostowy. Pizza na chlebie tostowym to ekspresowy obiad, który ciężko zepsuć (bo pizza jest zawsze dobra – chyba że spalisz) – jak naleśniki – i pozwoli się najeść do syta kilku osobom (a zawsze możesz zrobić drugą i trzecią blachę). Zapraszam na moją szybką pizzę na cieście z chleba tostowego.
Subskrybuj mój kanał na YouTube:
Jump to:
Zobacz jak zrobić najlepszy sos czosnkowy do pizzy:
Składniki (na dole artykułu dokładna lista z gramaturą)
Pizza na Chlebie Tostowym Krok po Kroku
Składniki
- 9 kromek chleba tostowego żytniego
- 250 g sosu pomidorowego do pizzy
- 125 g sera mozarella (jedna kulka)
- 24 plastry salami (pół paczki)
- 4 pieczarki
- 400 g kukurydzy w puszce
- 240 g oliwek Kalamata (jeden słoik)
- 1 czerwona cebula mała
Przygotowanie
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 °C (termoobieg).
- Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż placek z chleba tostowego.
- Posmaruj ciasto sosem pomidorowym.
- Dodaj startą mozarellę, salami, pieczarki, kukurydzę, oliwki i drobno pokrojoną cebulę.
- Wsadź do piekarnika na 15-20 minut (pilnuj zarumienienia).
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Zobacz też:
Dodaj komentarz