Sałatka grecka to najpopularniejsza grecka sałatka w Polsce, jak i w samej Grecji (gdzie jest znana jako sałatka wiejska – χωριάτικη σαλάτα/horiatiki salata). Nie dziwne – jest szybka, prosta i przepyszna. Nadaje się i do obiadu, i jako samodzielna kolacja, a jak się uprzeć, to i do piwa można zjeść – cud jedzenie. W Polsce zazwyczaj robi się ją nieco inaczej niż w Grecji, gdzie nikt do niej nie dodaje zielonej sałaty jak u nas, no i oczywiście południowcy używają oryginalnego sera feta, a nie feto-podobnych wynalazków. Zdecydowanie wolę klasyczną wersję od Greków i dzisiaj zapraszam na mój przepis na oryginalną sałatkę grecką z serem feta.
Składniki na sałatkę grecką
Sałatka grecka krok po kroku
Porcje: 4
Kalorie: 280kcal
Cost: 15 zł
Składniki
- 200 g sera feta oryginalnego greckiego
- 1 duży, czerwony pomidor albo dwa mniejsze
- 1 ogórek szklarniowy średniej wielkości
- 0,5 czerwonej cebuli
- 1 papryka zielona lub czerwona
- 20-30 oliwek czarnych lub zielonych (jedno małe opakowanie albo jeden mały słoik), najlepiej odmiany Kalamata
- 3-5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie
- Umyj warzywa, pokrój (mniej więcej w kostkę) i wrzuć je do miski.
- Drobno pokrusz rękami ser feta nad miską (całą kostkę).
- Dodaj sól, pieprz i suszone oregano.
- Dodaj oliwę. Wymieszaj.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Kalorie policzone są orientacyjnie (warzywa średniej wielkości).
Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!
Składniki odżywcze
Porcja: 240g | Kalorie: 280kcal | Węglowodany: 6g | Białka: 9.5g | Tłuszcze: 23.5g
Smakowało? Zostaw ocenę i daj znać – dzięki!
Dodaj komentarz