• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Przystawki i Przekąski

    🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 17 kwietnia 2020 · Aktualizacja: 17 kwietnia 2020 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · Leave a Comment

    Ser halloumi to produkuwany na Cyprze (i pod oficjalną nazwą "Halloumi" - tylko tam) biały owczo-krowio-kozi ser, który jest bardzo popularny w Grecji, Wielkiej Brytanii, czy, oczywiście, na samym Cyprze. Od niedawna, dzięki szerokiej dostępności w naszych supermarketach, zdobywa także popularność w Polsce. Halloumi cechuje się wysoką temperaturą topnienia, przez co idealnie nadaje się do grillowania (można go też jeść na surowo prosto z paczki). Zapraszam na przepis na jeden z moich ulubionych "greckich" specjałów - grillowany ser halloumi.

    Subskrybuj mój Kanał z Kosmiczną Muzyką Relaksacyjną na YouTube!
    Skocz do:
    • Składniki
    • Jak Ugrillować Krok po Kroku
    • 📖 Przepis

    Składniki

    Składniki na grillowany ser halloumi

    Kostka sera halloumi - oczywiście. Ja kupuję ten paczkowany po ok. 200g - chyba wszędzie jest dostępny w takiej wersji. Do tego grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytryna i suszone oregano.

    Jak Ugrillować Krok po Kroku

    Ser wypakowuję z paczki, pobieżnie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na sześć prawie równych części po około 1-2 cm grubości - na oko. Żeby zrobić to w miarę równo, najpierw kroję całą kostkę na pół, a dopiero potem każdą połówkę na trzy równe części.

    Obsmarowuję oliwą każdy kawałek do okoła. Dzięki temu nic nie powinno się przypalić podczas grillowania.

    ser halloumi na grillu

    Wrzucam na rozgrzany wcześniej grill na trzy minuty. Tutaj robię akurat w domu na elektrycznym zamykanym grzejącym z obu stron, dlatego tylko go zamykam i po trzech minutach otwieram. Na grillu tradycyjnym na ogrodzie po trzech minutach obróciłbym serki na drugą stronę i grillował kolejne trzy minuty.

    Serek ten można też ugrillować mocniej, aż do pojawienia się czarnych węglowych pasów. Ja preferuję wersję mniej spaloną, ale są i amatorzy węgla - co kto lubi.

    Gotowe zgrillowane serki zejmuję z grilla i skrapiam cytryną, polewam oliwą i posypuję oregano. Pamiętaj, żeby cytrynę sparzyć wrzątkiem przed krojeniem.

    ser halloumi

    Gotowe! Sześć małych serków pochłaniam praktycznie na raz. Do tego kilka oliwek Kalamata, sałatka grecka, tzatziki i czuję się jak w Grecji.

    📖 Przepis

    Grillowany Ser Halloumi
    Halloumi z grilla do szybka i zdrowa przekąska kuchni greckiej na kolację czy imprezę.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 4 minut
    Wykonanie: 6 minut
    Rodzaj potrawy: Przystawka
    Kuchnia: Grecka
    Klasyfikacja: burger, Jak z KFC, lidl
    Porcje: 1 osoba
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 10 zł

    Składniki

    • 225 g sera halloumi
    • 2 łyżki oliwy z oliwek greckiej, z pierwszego tłoczenia
    • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
    • 1 łyżka suszonego oregano

    Przygotowanie

    • Rozgrzej grilla.
    • Kostkę sera halloumi wyjmij z opakowania, lekko osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wszerz na 6 w miarę równych części.
    • Każdy kawałek sera posmaruj do okoła oliwą.
    • Połóż serki na grillu i grilluj 3 minuty jeśli masz grill elektryczny obustronny, 6 minut jeśli jednostronny klasyczny (po 3 minuty na każdej stronie).
    • Przełóż ugrillowane serki na talerz, skrop oliwą i cytryną i posyp oregano.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

    Notatki

    Ser hallumi można też jeść na surowo prosto z paczki.
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    More Przystawki i Przekąski

    • 🧅 Pasta z Czerwonej Fasoli - Najlepszy Przepis
    • 🥚 Jajka w Sosie Tatarskim - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Deska Serów i Wędlin - Jak Zrobić?
    • 🫒 Sałatka Grecka - Najlepszy Przepis

    Reader Interactions

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Jestem również autorem AppGeek.pl | iPhone - Porady, Triki, Wskazówki

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis
    • 🍝 Makaron ze Szpinakiem - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.