Ser halloumi to produkuwany na Cyprze (i pod oficjalną nazwą "Halloumi" - tylko tam) biały owczo-krowio-kozi ser, który jest bardzo popularny w Grecji, Wielkiej Brytanii, czy, oczywiście, na samym Cyprze. Od niedawna, dzięki szerokiej dostępności w naszych supermarketach, zdobywa także popularność w Polsce. Halloumi cechuje się wysoką temperaturą topnienia, przez co idealnie nadaje się do grillowania (można go też jeść na surowo prosto z paczki). Zapraszam na przepis na jeden z moich ulubionych "greckich" specjałów - grillowany ser halloumi.
Składniki

Kostka sera halloumi - oczywiście. Ja kupuję ten paczkowany po ok. 200g - chyba wszędzie jest dostępny w takiej wersji. Do tego grecka oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, cytryna i suszone oregano.
Jak Ugrillować Krok po Kroku
Ser wypakowuję z paczki, pobieżnie osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na sześć prawie równych części po około 1-2 cm grubości - na oko. Żeby zrobić to w miarę równo, najpierw kroję całą kostkę na pół, a dopiero potem każdą połówkę na trzy równe części.
Obsmarowuję oliwą każdy kawałek do okoła. Dzięki temu nic nie powinno się przypalić podczas grillowania.
Wrzucam na rozgrzany wcześniej grill na trzy minuty. Tutaj robię akurat w domu na elektrycznym zamykanym grzejącym z obu stron, dlatego tylko go zamykam i po trzech minutach otwieram. Na grillu tradycyjnym na ogrodzie po trzech minutach obróciłbym serki na drugą stronę i grillował kolejne trzy minuty.
Serek ten można też ugrillować mocniej, aż do pojawienia się czarnych węglowych pasów. Ja preferuję wersję mniej spaloną, ale są i amatorzy węgla - co kto lubi.
Gotowe zgrillowane serki zejmuję z grilla i skrapiam cytryną, polewam oliwą i posypuję oregano. Pamiętaj, żeby cytrynę sparzyć wrzątkiem przed krojeniem.
Gotowe! Sześć małych serków pochłaniam praktycznie na raz. Do tego kilka oliwek Kalamata, sałatka grecka, tzatziki i czuję się jak w Grecji.
📖 Przepis
Składniki
- 225 g sera halloumi
- 2 łyżki oliwy z oliwek greckiej, z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka suszonego oregano
Przygotowanie
- Rozgrzej grilla.
- Kostkę sera halloumi wyjmij z opakowania, lekko osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wszerz na 6 w miarę równych części.
- Każdy kawałek sera posmaruj do okoła oliwą.
- Połóż serki na grillu i grilluj 3 minuty jeśli masz grill elektryczny obustronny, 6 minut jeśli jednostronny klasyczny (po 3 minuty na każdej stronie).
- Przełóż ugrillowane serki na talerz, skrop oliwą i cytryną i posyp oregano.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło!