Czy sos czosnkowy to numer jeden wśród sosów wszelakich? Nie wiem, ale u mnie na pewno zajmuje miejsce na podium. Ten wspaniały wynalazek kuchni polskiej nadaje się jako dip do wielu dań - pizz, sałatek, grilla, kurczaka czy nawet jako dodatek (wspólnie z tzatzikami) do czipsów czy chlebków pita. Jest prosty i szybki do zrobienia, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zainteresowany? Zapraszam na mój przepis na sos czosnkowy.

Instrukcja Krok po Kroku - Film
Składniki
Dokładna gramatura na dole wpisu.
Krok po Kroku
📖 Przepis
Składniki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 100 g majonezu (3 czubate łyżki)
- 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 kieliszek)
- 2 pędy kopru (ewentualnie 2-3 łyżki suszonego)
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Do miski dodaj jogurt naturalny, majonez, oliwę, suszony czosnek, sól, pieprz i cukier.
- Umyj i drobno posiekaj koper. Dodaj go do miski.
- Obierz ząbki czosnku. Przeciśnij je przez wyciskacz do czosnku do miski.
- Wymieszaj wszystko.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Video
Notatki
Składniki odżywcze
- do kebaba
- do pizzy
- do tortilli
- do steka
- do sałatki
- do makaronu
- do gyrosa
- do frytek
- do ryby
- do ziemniaków
- do mięsa
- do kurczaka
- do krokietów
- do warzyw
- do nachos
- do kalafiora
Użyj jako bazy jogurtu typu greckiego, tak jak do tzatzików.
Gotowy znajdziesz w każdym supermarkecie, ale najlepiej zrobić własny według mojego przepisu.
Comments
No Comments