• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Sosy i Dipy

    🧄 Sos Czosnkowy - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 3 grudnia 2019 · Aktualizacja: 25 stycznia 2022 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · Leave a Comment

    Czy sos czosnkowy to numer jeden wśród sosów wszelakich? Nie wiem, ale u mnie na pewno zajmuje miejsce na podium. Ten wspaniały wynalazek kuchni polskiej nadaje się jako dip do wielu dań - pizz, sałatek, grilla, kurczaka czy nawet jako dodatek (wspólnie z tzatzikami) do czipsów czy chlebków pita. Jest prosty i szybki do zrobienia, a przy tym nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Zainteresowany? Zapraszam na mój przepis na sos czosnkowy.

    Sos czosnkowy - przepis.
    Skocz do:
    • Instrukcja Krok po Kroku - Film
    • Składniki
    • Krok po Kroku
    • 📖 Przepis

    Instrukcja Krok po Kroku - Film

    Składniki

    Dokładna gramatura na dole wpisu.

    Sos czosnkowy - składniki.
    Podstawowe składniki na sos czosnkowy: jogurt naturalny, czosnek, majonez, koperek, oliwa i przyprawy - sól, pieprz, cukier i czosnek suszony niedźwiedzi.

    Krok po Kroku

    Przygotowuję składniki. Do naczynia, w którym potem będę podawał sos, wlewam jogurt naturalny.
    Do miski dodaję majonez, oliwę, sól, pieprz, cukier i suszony czosnek niedźwiedzi. Co do soli - w moim przepisie ją dodaję i efekt końcowy mi smakuje, natomiast według mojej żony sos jest za słony. Kwestia gustu. Nie musisz soli dodawać od razu - możesz na razie zrobić wersję bez, a na końcu, jeśli dip okaże się za mało słony, dodać łyż(ecz)kę i domieszać. Będzie smakować tak samo, jakbyś tę sól dodał teraz.
    Świeży koperek (jak nie masz, to suszony też będzie dobry) opłukuję pod bieżącą wodą i drobno siekam. Czosnek obieram i przeciskam przez wyciskacz do czosnku (możesz też drobno pokroić, ale przeciśnięcie da lepszy efekt - soki i aromaty wypłyną natychmiastowo).
    Sos czosnkowy
    Dodaję koper i czosnek do miski. Mieszam.
    Gotowe! Smacznego. Sos jest dobry do jedzenia od razu, ale jeśli dasz mu jedną noc w lodówce, to stanie się jeszcze bardziej aromatyczny (i ostrzejszy w smaku). Ja zazwyczaj połowę zjadam od razu do obiadu, a drugą połowę mam na następny dzień (chyba że podjem wieczorem do czipsów, co zdarza mi się nad wyraz często).

    📖 Przepis

    Przepis na sos czosnkowy
    Sos Czosnkowy
    Sos czosnkowy to fantastyczny dip do wielu rodzajów dań - pizzy, grilla, sałatek czy czipsów.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Wykonanie: 10 minut
    Czas całkowity: 10 minut
    Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
    Kuchnia: Polska
    Klasyfikacja: Do Grilla, Do Kebaba, Do Pizzy, Do Steka, Do Tortilli, Jak w Pizza Hut, Jak z Da Grasso, Jak z KFC, Jak z Pizzerii, Jak z Restauracji
    Porcje: 4
    Kalorie: 350kcal
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 8 zł

    Składniki

    • 400 g jogurtu naturalnego
    • 3 ząbki czosnku
    • 100 g majonezu (3 czubate łyżki)
    • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 kieliszek)
    • 2 pędy kopru (ewentualnie 2-3 łyżki suszonego)
    • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
    • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru

    Przygotowanie

    • Do miski dodaj jogurt naturalny, majonez, oliwę, suszony czosnek, sól, pieprz i cukier.
    • Umyj i drobno posiekaj koper. Dodaj go do miski.
    • Obierz ząbki czosnku. Przeciśnij je przez wyciskacz do czosnku do miski.
    • Wymieszaj wszystko.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

    Video

    Notatki

    Sól w przepisie jest opcjonalna, bo mamy różne kubki smakowe. Na początek polecam zrobić ci ten sos bez dodawania soli i na końcu sprawdzić, czy brakuje jej w smaku. Jeśli tak - dodaj, wymieszaj i smacznego.
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    Składniki odżywcze

    Porcja: 150g | Kalorie: 350kcal | Węglowodany: 10g | Białka: 5g | Tłuszcze: 33g
    Do czego można użyć sos czosnkowy?

    - do kebaba
    - do pizzy
    - do tortilli
    - do steka
    - do sałatki
    - do makaronu
    - do gyrosa
    - do frytek
    - do ryby
    - do ziemniaków
    - do mięsa
    - do kurczaka
    - do krokietów
    - do warzyw
    - do nachos
    - do kalafiora

    Co zrobić żeby sos czosnkowy był gęsty? Jak zagęścić?

    Użyj jako bazy jogurtu typu greckiego, tak jak do tzatzików.

    Gdzie można kupić sos czosnkowy?

    Gotowy znajdziesz w każdym supermarkecie, ale najlepiej zrobić własny według mojego przepisu.

    More Sosy i Dipy

    • 🍅 Sos Pomidorowy do Pizzy - Najlepszy Przepis
    • 🥒 Tzatziki - Jak Zrobić? Najlepszy Przepis

    Reader Interactions

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności