Sos pomidorowy do pizzy to podstawa dobrego, włoskiego placka drożdżowego z dodatkami. Niektórzy zamiast prawdziwego sosu używają ketchupu czy koncentratu pomidorowego, ale nie polecam - pizza wychodzi wtedy zbyt kwaśna i chemiczna w smaku. Jeśli lubisz dobry smak (a tak zakładam), to poświęć te 10 minut swojego czasu i zrób prawdziwy, dobry sos - zapraszam na mój przepis na sos pomidorowy na pizzę.
Porcje: 9
Kalorie: 31kcal
Cost: 5 zł
Składniki
- 500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów w puszce, lub surowych, zblendowanych pomidorów - nigdy przecieru/koncentratu
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku zwykłego lub niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie - jeśli chcesz sos nieco ostrzejszy w smaku)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki zwykłej lub wędzonej
Przygotowanie
- (Opcjonalnie) Zetrzyj świeży czosnek i podsmaż przez minutę na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Na patelnię wlej passatę i oliwę i dodaj sól, cukier, pieprz oraz suszone czosnek, oregano i paprykę. Wymieszaj.
- Cały czas mieszając, podgrzej wszystko do wrzenia. Po zagotowaniu wyłącz ogień i odstaw do wystudzenia. Gotowe.
Zapisz sobie ten przepis na później!Obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!
Składniki odżywcze
Porcja: 60g | Kalorie: 31kcal | Węglowodany: 4g | Białka: 1g | Tłuszcze: 1g
Smakowało? Daj znać! A może masz jakieś swoje triki na jeszcze lepszy naturalny włoski sos do pizzy?
Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło!