• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Sosy i Dipy

    🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 15 kwietnia 2020 · Aktualizacja: 17 kwietnia 2020 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · Leave a Comment

    Sos samurai to popularny w Belgii ostry, pikantny sos podawany najczęściej do lokalnej odmiany frytek (notabene zwanymi u nas frytkami właśnie belgijskimi). Jest to błyskawiczny do zrobienia dip, który wspaniale pasuje do wszelkich pieczonych czy smażonych zagryzek - frytek, ziemniaków, nachosów, czy nawet czipsów. Zapraszam na mój przepis na najlepszy sos samurai!

    Subskrybuj mój Kanał z Kosmiczną Muzyką Relaksacyjną na YouTube!
    sos samurai - przepis
    Nachos maczany w samuraju. Lepiej niż w kinie!
    Skocz do:
    • Sos Samurai - Baza
    • Przyprawy
    • Efekt Finalny
    • 📖 Przepis

    Sos Samurai - Baza

    baza do sosu samurai

    Do czystej miski dodaję majonez, ketchup i musztardę w proporcjach 5:3:2 - 5 łyżeczek majonezu, 3 łyżeczki ketchupu i 2 łyżeczki musztardy.

    • Majonez - najlepiej domowy, ale dobrej jakości sklepowy też smakuje dobrze. Jeśli nie mam czasu zrobić własnego, to najczęściej kupuję Winiary albo Kielecki. Jako że majonez to baza całego sosu, nie można tu iść w półśrodki.
    • Ketchup - najlepiej ostry. Mój ulubiony kupuję przy granicy w Czechach, ale w Polsce też znajdziesz wiele dobrych. Wybierz swój ulubiony.
    • Musztarda - również najlepiej ostra, ja używam sarepskiej ostrej lub rosyjskiej.

    Przyprawy

    sos samurai - przyprawy

    Sos samurai musi być przede wszystkim ostry i pełen smaku. Ja do tego celu stosuję dwie przyprawy:

    • Pieprz kejeński - dostępny suszony w każdym markecie. Uważaj z dodawaną ilością, bo jest ostry. Dobrym zamiennikiem są papryczki piri-piri.
    • Wędzona papryka - mój faworyt do dań wszelakich. Jeśli nie masz wersji wędzonej, słodka (najlepiej ta w ostrej wersji) też będzie niezła.

    Efekt Finalny

    Po wymieszaniu wszystkiego uzyskuję taką oto jednolitą, przepyszną masę. Gotowa do szamania od razu, ale najlepsza będzie po przenocowaniu w lodówce. Jeśli moc nie jest dla Ciebie wystarczająca, dodaj więcej przypraw.

    📖 Przepis

    Sos Samurai
    Pikantny sos belgijski do frytek, ziemniaków czy nachosów.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 2 minut
    Wykonanie: 1 minuta
    Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
    Kuchnia: Belgijska
    Klasyfikacja: do nachosów, Ketchup, Majonez, Musztarda
    Porcje: 2 osoby
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 5 zł

    Składniki

    • 5 łyżeczek majonezu (domowego lub dobrego sklepowego)
    • 3 łyżeczki ketchupu (ostrego)
    • 2 łyżeczki musztardy (ostrej - rosyjskiej lub sarepskiej)
    • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (suszonego) (można zastąpić papryczkami piri-piri)
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki (suszonej) (lub zwykłej słodkiej ostrej)

    Przygotowanie

    • Do naczynia dodaj wszystkie składniki.
    • Wymieszaj.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

    Notatki

    Sos jest najlepszy następnego dnia po przenocowaniu w lodówce.
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    Smakowało? Rzuć okiem na inne moje sosy:

    • Sos czosnkowy
    • Tzatziki - grecki przysmak
    • Sos tatarski staropolski

    More Sosy i Dipy

    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🥣 Sos Tatarski Staropolski - Najlepszy Przepis
    • 🥣 Majonez: Jak Zrobić Majonez Blenderem w Domu?
    • 🧄 Sos Czosnkowy - Najlepszy Przepis

    Reader Interactions

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Jestem również autorem AppGeek.pl | iPhone - Porady, Triki, Wskazówki

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧅 Pasta z Czerwonej Fasoli - Najlepszy Przepis
    • 🍝 Makaron ze Szpinakiem - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.