Sos samurai to popularny w Belgii ostry, pikantny sos podawany najczęściej do lokalnej odmiany frytek (notabene zwanymi u nas frytkami właśnie belgijskimi). Jest to błyskawiczny do zrobienia dip, który wspaniale pasuje do wszelkich pieczonych czy smażonych zagryzek – frytek, ziemniaków, nachosów, czy nawet czipsów. Zapraszam na mój przepis na najlepszy sos samurai!
Sos Samurai – Baza
Do czystej miski dodaję majonez, ketchup i musztardę w proporcjach 5:3:2 – 5 łyżeczek majonezu, 3 łyżeczki ketchupu i 2 łyżeczki musztardy.
- Majonez – najlepiej domowy, ale dobrej jakości sklepowy też smakuje dobrze. Jeśli nie mam czasu zrobić własnego, to najczęściej kupuję Winiary albo Kielecki. Jako że majonez to baza całego sosu, nie można tu iść w półśrodki.
- Ketchup – najlepiej ostry. Mój ulubiony kupuję przy granicy w Czechach, ale w Polsce też znajdziesz wiele dobrych. Wybierz swój ulubiony.
- Musztarda – również najlepiej ostra, ja używam sarepskiej ostrej lub rosyjskiej.
Przyprawy
Sos samurai musi być przede wszystkim ostry i pełen smaku. Ja do tego celu stosuję dwie przyprawy:
- Pieprz kejeński – dostępny suszony w każdym markecie. Uważaj z dodawaną ilością, bo jest ostry. Dobrym zamiennikiem są papryczki piri-piri.
- Wędzona papryka – mój faworyt do dań wszelakich. Jeśli nie masz wersji wędzonej, słodka (najlepiej ta w ostrej wersji) też będzie niezła.
Efekt Finalny
Po wymieszaniu wszystkiego uzyskuję taką oto jednolitą, przepyszną masę. Gotowa do szamania od razu, ale najlepsza będzie po przenocowaniu w lodówce. Jeśli moc nie jest dla Ciebie wystarczająca, dodaj więcej przypraw.
Składniki
- 5 łyżeczek majonezu (domowego lub dobrego sklepowego)
- 3 łyżeczki ketchupu (ostrego)
- 2 łyżeczki musztardy (ostrej – rosyjskiej lub sarepskiej)
- 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (suszonego) (można zastąpić papryczkami piri-piri)
- 1 łyżeczka wędzonej papryki (suszonej) (lub zwykłej słodkiej ostrej)
Przygotowanie
- Do naczynia dodaj wszystkie składniki.
- Wymieszaj.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Smakowało? Rzuć okiem na inne moje sosy:
- Sos czosnkowy
- Tzatziki – grecki przysmak
- Sos tatarski staropolski
Dodaj komentarz