Sos serowy (z sera cheddar) to błyskawiczny i przepyszny sos do wielu dań kuchni polskiej, angielskiej, włoskiej czy meksykańskiej. Możesz go zjeść jako danie główne z ugotowanymi na parze brokułami lub kalafiorem, możesz go dodać do makaronu, a możesz go po prostu spałaszować z dodatkiem nachosów czy czipsów jak w kinie przy dobrym filmie. Dobry sos serowy wcale nie jest trudny w zrobieniu, i dzisiaj pokażę Ci jak – zapraszam na mój przepis na sos serowy z sera cheddar.
Składniki na Sos Serowy
Do zrobienia sosu serowego potrzebujesz tylko kilku składników – ser cheddar, mleko, masło, mąka i garść przypraw (czarny pieprz i wędzona papryka, ewentualnie odrobina gałki muszkatałowej). Dokładne gramatury znajdziesz na dole w przepisie.
Jak Zrobić – Krok po Kroku
Czysty garnek średniej wielkości nastawiam na średni ogień i wrzucam do niego masło. Mieszam i rozpuszczam je całkowicie. Pilnuję żeby nie dopuścić do przypalenia!
Gdy masło jest już w pełni płynne, dodaję mąkę i od razu zaczynam mieszać całość, żeby nie porobiły się grudy lub żeby coś nie przywarło do dna i się nie przypaliło.
Po kilkunastu sekunadach mieszania uzyskuję taką oto jednolitą masę.
Bezpośrednio nad garnkiem kruszę ręcznie ser na drobniejsze kawałki (możesz też sobie pokroić, ale szkoda brudzić nóż). Cały czas wszystko mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia (możesz zmniejszyć tutaj lekko moc palnika).
W międzyczasie dodaję przyprawy, nadal mieszam. Sos powinien lekko bulgotać.
Po kilku minutach wytężonej pracy ręcznej, mój sos jest gotowy! Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego polecam podawać go od razu. Jeśli martwisz się, że jest za rzadki – spokojnie, po ostudzeniu zgęstnieje. Jeśli jednak chcesz, żeby był gęstszy od razu, możesz dodać trochę mąki (i oczywiście wymieszać). Po nocy spędzonej w lodówce będzie twardy – podgrzej bezpośrednio przed podaniem na imprezie.
Składniki
- 200 g sera cheddar
- 150 ml mleka
- 50 g masła (jedna mocno czubata łyżka)
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
- 1 szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
- 1 szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Ustaw palnik na średnią moc i w niewielkim garnku rozpuść na nim masło.
- Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i mieszaj przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy.
- Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do garnka.
- Dodaj przyprawy.
- Mieszaj kilka minut do uzyskania jednolitego sosu.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Me
A co z mlekiem
Irek
No właśnie, kiedy mleko? Po zdjęciach jakby się domyślam, ale wolę mieć pewność.