• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Sosy i Dipy

    🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 16 kwietnia 2020 · Aktualizacja: 17 kwietnia 2020 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · 2 komentarze

    Sos serowy (z sera cheddar) to błyskawiczny i przepyszny sos do wielu dań kuchni polskiej, angielskiej, włoskiej czy meksykańskiej. Możesz go zjeść jako danie główne z ugotowanymi na parze brokułami lub kalafiorem, możesz go dodać do makaronu, a możesz go po prostu spałaszować z dodatkiem nachosów czy czipsów jak w kinie przy dobrym filmie. Dobry sos serowy wcale nie jest trudny w zrobieniu, i dzisiaj pokażę Ci jak - zapraszam na mój przepis na sos serowy z sera cheddar.

    Subskrybuj mój Kanał z Kosmiczną Muzyką Relaksacyjną na YouTube!
    Zapraszam na mój kanał YouTube Space Ambient Relaxation, gdzie publikuję relaksacyjne, jednogodzinne filmy z muzyką prosto z kosmosu! Włącz sobie w tle i daj się ponieść - czy to w wir pracy przy pełnym skupieniu, czy to w marzenia senne. Muzyka idealna do gotowania, pracy, nauki, spania, czy medytacji.
    Skocz do:
    • Składniki na Sos Serowy
    • Jak Zrobić - Krok po Kroku
    • 📖 Przepis
    • 💬 Komentarze

    Składniki na Sos Serowy

    Sos serowy - składniki

    Do zrobienia sosu serowego potrzebujesz tylko kilku składników - ser cheddar, mleko, masło, mąka i garść przypraw (czarny pieprz i wędzona papryka, ewentualnie odrobina gałki muszkatałowej). Dokładne gramatury znajdziesz na dole w przepisie.

    Jak Zrobić - Krok po Kroku

    sos serowy - roztapianie masła

    Czysty garnek średniej wielkości nastawiam na średni ogień i wrzucam do niego masło. Mieszam i rozpuszczam je całkowicie. Pilnuję żeby nie dopuścić do przypalenia!

    Gdy masło jest już w pełni płynne, dodaję mąkę i od razu zaczynam mieszać całość, żeby nie porobiły się grudy lub żeby coś nie przywarło do dna i się nie przypaliło.

    Po kilkunastu sekunadach mieszania uzyskuję taką oto jednolitą masę.

    Bezpośrednio nad garnkiem kruszę ręcznie ser na drobniejsze kawałki (możesz też sobie pokroić, ale szkoda brudzić nóż). Cały czas wszystko mieszam, żeby nie dopuścić do przypalenia (możesz zmniejszyć tutaj lekko moc palnika).

    W międzyczasie dodaję przyprawy, nadal mieszam. Sos powinien lekko bulgotać.

    gotowy sos serowy czekający na ostudzenie

    Po kilku minutach wytężonej pracy ręcznej, mój sos jest gotowy! Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego polecam podawać go od razu. Jeśli martwisz się, że jest za rzadki - spokojnie, po ostudzeniu zgęstnieje. Jeśli jednak chcesz, żeby był gęstszy od razu, możesz dodać trochę mąki (i oczywiście wymieszać). Po nocy spędzonej w lodówce będzie twardy - podgrzej bezpośrednio przed podaniem na imprezie.

    📖 Przepis

    Sos Serowy
    Idealny sos serowy (cheddar) do nachos i makaronu.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 5 minut
    Wykonanie: 10 minut
    Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
    Kuchnia: Angielska
    Klasyfikacja: cheddar, ser
    Porcje: 4 osoby
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 12 zł

    Składniki

    • 200 g sera cheddar
    • 150 ml mleka
    • 50 g masła (jedna mocno czubata łyżka)
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
    • 1 szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
    • 1 szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    • Ustaw palnik na średnią moc i w niewielkim garnku rozpuść na nim masło.
    • Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i mieszaj przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy.
    • Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do garnka.
    • Dodaj przyprawy.
    • Mieszaj kilka minut do uzyskania jednolitego sosu.
    • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

    Notatki

    W całym przepisie mieszaj ciągle wszystko, żeby nie doprowadzić do przypalenia lub powstania grudek.
    Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    More Sosy i Dipy

    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis
    • 🥣 Sos Tatarski Staropolski - Najlepszy Przepis
    • 🥣 Majonez: Jak Zrobić Majonez Blenderem w Domu?
    • 🧄 Sos Czosnkowy - Najlepszy Przepis

    Reader Interactions

    Comments

    1. Me

      14 lipca, 2022 at 3:28 pm

      A co z mlekiem

      Odpowiedz
    2. Irek

      15 lipca, 2022 at 8:43 pm

      No właśnie, kiedy mleko? Po zdjęciach jakby się domyślam, ale wolę mieć pewność.

      Odpowiedz

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Jestem również autorem AppGeek.pl | iPhone - Porady, Triki, Wskazówki

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧅 Pasta z Czerwonej Fasoli - Najlepszy Przepis
    • 🍝 Makaron ze Szpinakiem - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.