Sos tatarski to przepyszny staropolski przysmak do jajek, wędlin czy ryb. Jeśli miałbym wskazać przekąski bazujące na jakim sosie schodzą mi najszybciej na organizowanych przeze mnie imprezach, to bez chwili wahania wybieram właśnie ten sos. Odpowiednio przyrządzony i doprawiony znika szybciej niż wszystko inne na stole. Na ten klasyczny przysmak nie ma jednej, niezmiennej receptury kulinarnej – każdy robi go trochę po swojemu. Dziś zaprezentuję mój przepis na to jak zrobić sos tatarski staropolski na jogurcie naturalnym z domowym majonezem, ogórkiem konserwowym i grzybami leśnymi (podgrzybkami).
Składniki na Sos Tatarski
Dokładną gramaturę znajdziesz na dole wpisu.
Sos Tatarski Staropolski Krok po Kroku
Składniki
- 370 g jogurtu naturalnego (jeden duży jogurt ze sklepu – ok. 400 g)
- 110 g majonezu domowego (ewentualnie sklepowego)
- 1-2 ogórki konserwowe
- 5-6 grzybów marynowanych (u mnie podgrzybków)
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżka musztardy
- 1 pęd kopru świeżego (ewentualnie suszonego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
Przygotowanie
- Pokrój drobno ogórki, grzyby i świeży koper.
- Dodaj wszystkie składniki (jogurt, majonez, ogórki, grzyby, chrzan, musztardę, koper, sól i pieprz) do jednego naczynia (dużej miski).
- Wymieszaj.
- (Opcjonalnie) odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej dobę).
- Podawaj z jajkami, mięsem lub rybą.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Składniki odżywcze
Sos tatarski – dodatkowe informacje
– do jajek
– do mięsa (wędlin, pasztetu, dziczyzny, ozorków)
– do ryby (śledzi)
– do galarety
– do smażonego sera
– do frytek
– do hamburgerów
– do fish and chips
– z pieczarkami
– z kaparami
– z groszkiem
– z porem
– z szynką
– z rydzami
– z maślakami
– z kukurydzą
– z jogurtem greckim
Ogólnie tak, ale zależy to od użytych składników. Sam jogurt naturalny jest cennym źródłem wapnia oraz dobrych bakterii Lactobacillus. Przy proporcjach 4:1 jogurtu naturalnego do majonezu, sos tatarski ma około 170 kcal na 100 g. Aby uczynić go zdrowszym, najlepiej zrezygnować całkowicie z majonezu.
Dodaj komentarz