Sosy i Dipy
Przepisy na sosy i dipy. Tu znajdziesz moje sprawdzone receptury na wszystko co płynne, a jednak się je - a nie pije. Odpowiednio przyrządzony dip czy sos potrafi kompletnie odmienić charakter całego dania czy przekąski, dlatego warto poświęcić te kilka minut dłużej na dodatkowe przyrządzenie.
Sosy i dipy to wspaniały dodatek do mięs z grilla - kiełbasy, kurczaka, wieprzowiny, wołowiny - czy na imprezy - do nachosów, czipsów, krakersów, a nawet chleba (i tostów). Są śmiesznie łatwe i błyskawiczne w zrobieniu.
Czy sos i dip to jedno i to samo? Generalnie rzecz biorąc - nie. Sos jest integralną częścią dania i najczęściej potrawa - np. mięso - jest przygotowywana już razem z nim. Dip jest dodatkiem, w którym się później potrawę macza bezpośrednio przed wchłonięciem kęsa. I chociaż sos i dip to nie to samo, to często używa się ich podobnie i wymiennie.
Żeby ułatwić sobie robienie sosów i dipów, warto zaopatrzyć się w niezbędne naczynia - miskę (średniej wielkości) i coś do mieszania, jak łyżka. Niektóre sosy robi się na zimno, niektóre jednak na ciepło, dlatego dobra kuchenka może okazać się niezbędna.