• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
PrzepisyPawla.pl
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • Kursy Kryptowalut
  • O mnie
  • Navigation Menu: Social Icons

    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
menu icon
go to homepage
  • Pomysł na Obiad
  • Przekąski
  • Sosy
  • Kursy Kryptowalut
  • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Pomysł na Obiad
    • Przekąski
    • Sosy
    • Kursy Kryptowalut
    • O mnie
    • Facebook
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Przepisy Kulinarne » Półprodukty

    🍸 Syrop Cukrowy do Drinków - Najlepszy Przepis

    Opublikowano: 27 października 2019 · Aktualizacja: 6 listopada 2019 · Autor: Paweł · Strona zarabia dzięki reklamom · Leave a Comment

    Składniki na syrop cukrowy.

    Syrop cukrowy to niezbędny składnik potrzebny do większości drinków i koktajli. Podbija ich smak, a jeśli dodasz do drinka za dużo limonki lub cytryny, to wyrówna i zneutralizuje nadmierną kwasowość. Syrop taki możesz kupić gotowy w markecie, ale nie ma to najmniejszego sensu - zrobisz go z łatwością w domu, a w dodatku doprawisz go według własnych preferencji. Zapraszam do mojego przepisu na standardowy syrop cukrowy do drinków i koktajli.

    Najważniejsze to mieszać w trakcie podgrzewania, inaczej możesz całość spalić - tego nie chcemy.
    Przepis na syrop cukrowy.
    Syrop Cukrowy
    Syrop cukrowy to podstawowy składnik wielu drinków i koktajli na bazie wódki, whisky, czy rumu. Możesz go również używać do słodzenia kawy, herbaty, czy soków.
    Drukuj Pin Oceń przepis
    Przygotowanie: 5 minut
    Wykonanie: 10 minut
    Rodzaj potrawy: Półprodukt
    Kuchnia: Amerykańska
    Klasyfikacja: Do drinków
    Porcje: 4
    Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
    Cost: 10zł

    Składniki

    • 300 g cukru
    • 300 ml wody
    • 30 ml wódki (opcjonalnie)
    • 30 ml soku z cytryny/kwasku cytrynowego (opcjonalnie)

    Przygotowanie

    • Do czystego, pustego garnka wsyp szklankę cukru (ok. 300 g).
    • Dolej do tego tyle samo objętościowo wody (ok. 300 ml).
    • Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając.
    • Wyłącz palnik gdy całość się zagotuje i odstaw do wystudzenia.
    • Przelej miksturę do butelki i wstaw do lodówki. Twój syrop cukrowy będzie się nadawał do spożycia przez około miesiąc.
    • (Opcjonalnie) Dodaj do butelki kieliszek wódki i kieliszek soku z cytryny. Zahamuje to rozwój niechcianych drożdży i wydłuży termin przydatności do spożycia.

    Notatki

    Możesz użyć cukru zarówno białego, jak i brązowego. Brązowy sprawdzi się szczególnie dobrze przy drinkach na rumie (mohito, daiquiri).
    Zapisz sobie ten przepis na później!Obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o syropie cukrowym, zajrzyj do Wikipedii.

    🥒 Tzatziki - Jak Zrobić? Najlepszy Przepis »

    Reader Interactions

    Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło! Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Recipe Rating




    Primary Sidebar

    Cześć, jestem Paweł, autor tego bloga kulinarnego, na którym dzielę się swoimi sprawdzonymi przepisami na dobre jedzenie. Znajdziesz tu moje najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję. Lubię przepisy szybkie, proste i smaczne - chyba jak każdy!

    Więcej o mnie →

    Popularne Przepisy

    • 🥞 Naleśniki - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Grillowany Ser Halloumi - Najlepszy Przepis
    • 🧀 Sos Serowy do Nachos - Najlepszy Przepis
    • 🔥 Sos Samurai - Najlepszy Przepis

    Footer

    ↑ Powrót na górę

    O Stronie

    • Polityka Prywatności

    Kontakt

    • Kontakt

    © 2019–2021 Paweł Białecki. Wszelkie prawa zastrzeżone. Jestem autorem wszystkich zdjęć na tej witrynie. Kopiowanie i wykorzystywanie fotografii, przepisów czy tekstów bez mojej zgody jest zabronione zgodnie z ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dn. 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83.

    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OKPolityka prywatności