Syrop cukrowy to niezbędny składnik potrzebny do większości drinków i koktajli. Podbija ich smak, a jeśli dodasz do drinka za dużo limonki lub cytryny, to wyrówna i zneutralizuje nadmierną kwasowość. Syrop taki możesz kupić gotowy w markecie, ale nie ma to najmniejszego sensu – zrobisz go z łatwością w domu, a w dodatku doprawisz go według własnych preferencji. Zapraszam do mojego przepisu na standardowy syrop cukrowy do drinków i koktajli.
Porcje: 4
Cost: 10zł
Składniki
- 300 g cukru
- 300 ml wody
- 30 ml wódki (opcjonalnie)
- 30 ml soku z cytryny/kwasku cytrynowego (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Do czystego, pustego garnka wsyp szklankę cukru (ok. 300 g).
- Dolej do tego tyle samo objętościowo wody (ok. 300 ml).
- Doprowadź całość do wrzenia, cały czas mieszając.
- Wyłącz palnik gdy całość się zagotuje i odstaw do wystudzenia.
- Przelej miksturę do butelki i wstaw do lodówki. Twój syrop cukrowy będzie się nadawał do spożycia przez około miesiąc.
- (Opcjonalnie) Dodaj do butelki kieliszek wódki i kieliszek soku z cytryny. Zahamuje to rozwój niechcianych drożdży i wydłuży termin przydatności do spożycia.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Możesz użyć cukru zarówno białego, jak i brązowego. Brązowy sprawdzi się szczególnie dobrze przy drinkach na rumie (mohito, daiquiri).
Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o syropie cukrowym, zajrzyj do Wikipedii.
Dodaj komentarz