Tzatziki (τζατζίκι, czyt. cacyki) to najpopularniejszy i, jak dla mnie, najlepszy sos kuchni greckiej, jak i ogólnie śródziemnomorskiej. Jest zdrowy, tani i łatwy do zrobienia – czego chcieć więcej? Nada się do postawienia na stół jako dodatek do mięs czy warzyw, jak i samodzielna przystawka (np. do maczania w nim greckich chlebków pita). Poniżej prezentuję najbardziej standardową wersję (no i co tu dużo pisać – najlepszą) przepisu na tzatziki.
Jak Zrobić Tzatziki
Porcje: 4
Kalorie: 158kcal
Cost: 10 zł
Składniki
- 400 g jogurtu greckiego (koniecznie takiego, a nie zwykłego naturalnego – chodzi o jego twardą i zbitą konsystencję)
- 1 ogórek świeży, zielony, średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego jasnego, białego
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, oczywiście
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka koperku (opcjonalnie, ale wskazane)
Przygotowanie
Ogórek
- Na duży talerz rozłóż kilka warstw papierowego ręcznika kuchennego.
- Na to zetrzyj całego ogórka na tarce na grubym zębie.
- Dokładnie odsącz z wody i osusz startego ogórka.
Sos
- Do czystej miski wlej jogurt grecki, dodaj starty i odsączony ogórek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj dokładnie.
- (Opcjonalnie) Odstaw całość do lodówki do przegryzienia się. Możesz serwować sos bezpośrednio po wymieszaniu, ale najlepiej będzie smakował po kilku godzinach miksowania się aromatów.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Odsączony ogórek to klucz do dobrych tzatzików. Przy odsączaniu zmień ręcznik na suchy dwa-trzy razy. Cacyki są najlepsze dzień po zrobieniu – jeśli masz w planach imprezę, przygotuj sos poprzedniego wieczora. Kalorie policzone są orientacyjnie (ogórek i czosnek średniej wielkości).
Obserwuj mnie na Pintereście!Kliknij i obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!
Składniki odżywcze
Porcja: 160g | Kalorie: 158kcal | Węglowodany: 9.5g | Białka: 5g | Tłuszcze: 11g
Tzatziki u mnie na Facebooku
Dodaj komentarz