Tzatziki (τζατζίκι, czyt. cacyki) to najpopularniejszy i, jak dla mnie, najlepszy sos kuchni greckiej, jak i ogólnie śródziemnomorskiej. Jest zdrowy, tani i łatwy do zrobienia - czego chcieć więcej? Nada się do postawienia na stół jako dodatek do mięs czy warzyw, jak i samodzielna przystawka (np. do maczania w nim greckich chlebków pita). Poniżej prezentuję najbardziej standardową wersję (no i co tu dużo pisać - najlepszą) przepisu na tzatziki.
Jak Zrobić Tzatziki
Porcje: 4
Kalorie: 158kcal
Cost: 10 zł
Składniki
- 400 g jogurtu greckiego (koniecznie takiego, a nie zwykłego naturalnego - chodzi o jego twardą i zbitą konsystencję)
- 1 ogórek świeży, zielony, średniej wielkości
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki octu balsamicznego jasnego, białego
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, oczywiście
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka koperku (opcjonalnie, ale wskazane)
Przygotowanie
Ogórek
- Na duży talerz rozłóż kilka warstw papierowego ręcznika kuchennego.
- Na to zetrzyj całego ogórka na tarce na grubym zębie.
- Dokładnie odsącz z wody i osusz startego ogórka.
Sos
- Do czystej miski wlej jogurt grecki, dodaj starty i odsączony ogórek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj dokładnie.
- (Opcjonalnie) Odstaw całość do lodówki do przegryzienia się. Możesz serwować sos bezpośrednio po wymieszaniu, ale najlepiej będzie smakował po kilku godzinach miksowania się aromatów.
Notatki
Odsączony ogórek to klucz do dobrych tzatzików. Przy odsączaniu zmień ręcznik na suchy dwa-trzy razy. Cacyki są najlepsze dzień po zrobieniu - jeśli masz w planach imprezę, przygotuj sos poprzedniego wieczora. Kalorie policzone są orientacyjnie (ogórek i czosnek średniej wielkości).
Zapisz sobie ten przepis na później!Obserwuj @przepisypawla po więcej przepisów!
Składniki odżywcze
Porcja: 160g | Kalorie: 158kcal | Węglowodany: 9.5g | Białka: 5g | Tłuszcze: 11g
Tzatziki u mnie na Facebooku
Przepis wykonany? Daj znać jak wyszło!