Go Back
+ servings
Drukuj
5 from 1 vote

Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem

Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem to szybki makaron, który zrobisz na patelni.
Przygotowanie10 min
Wykonanie15 min
Rodzaj potrawy: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Keyword: Cebula, Czosnek, makaron, śmietana, szpinak
Porcje: 4
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 25 zł

Składniki

  • 400 g boczku wieprzowego (karkówki, polędwicy)
  • 400 g makaronu jajecznego
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego
  • 1 literaka oliwy z oliwek (do smażenia, może być też masło/olej)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie śmietany 18% (ok. 225g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego

Przygotowanie

  • Pokrój drobno mięso.
  • Rozgrzej na patelni trochę oliwy.
  • Wrzuć na patelnię mięso, smaż co chwilę mieszając. W osobnym garnku wstaw wodę na makaron.
  • W międzyczasie obierz, umyj i poszatkuj cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć w wyciskarce do czosnku).
  • Gdy mięso będzie już usmażone, zdejmij je z patelni na osobny talerz. Wrócimy do niego za chwilę.
  • Na tę samą patelnię dodaj trochę świeżej oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj kilkanaście sekund.
  • Dodaj mrożony szpinak (prosto z paczki). Smaż i mieszaj kilka minut aż szpinak się całkiem rozpuści i zagrzeje.
  • Gdy szpinak jest gotowy, dodaj z powrotem na patelnię mięso. Wymieszaj całość.
  • Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  • Dodaj sól, pieprz i czosnek suszony. Wymieszaj.
  • Dodaj ugotowany i odcedzony w międzyczasie makaron. Wymieszaj.
  • Wyłącz palnik i daj daniu chwilę dojść. Gotowe!