Kurczak po meksykańsku to szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Możesz doprawić je na ostro lub na słodko według gustu. Możesz także zrobić je w wersji fit/dietetycznej - bez kukurydzy i makaronu.
Przygotowanie5 minutmin
Wykonanie15 minutmin
Rodzaj potrawy: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Meksykańska
Porcje: 6
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 30 zł
Składniki
500gfiletu z kurczakaz piersi lub z uda
200gmakaronupełnoziarnisty świderki lub inny jaki lubisz
Do woka lub dużej, głębokiej patelni wlej oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny i opcjonalnie syrop cukrowy.
Dosyp sól, pieprz, paprykę, czosnek, chilli/pieprz cayenne, oregano i opcjonalnie tymianek, bazylię i curry.
Wymieszaj wszystko na ładną, jednolitą konsystencję.
Mięso
Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wrzuć do woka z marynatą i dokładnie wszystko wymieszaj.
(Opcjonalnie) Odstaw wok na kilka godzin do lodówki żeby mięso się przegryzło. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz kontynuować od razu - też będzie dobre.
Całość
Wstaw mięso do smażenia na dużym ogniu. W międzyczasie gotuj makaron na al dente.
Po 5 minutach smażenia dodaj do kurczaka kukurydzę (bez zalewy) i wymieszaj.
Po minucie dodaj fasolę (z zalewą), pomidory w puszce i sos meksykański, mieszaj.
Po kilku minutach dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Zamiast pomidorów w puszcze lub sosu meksykańskiego możesz użyć passaty pomidorowej. Przyprawy to również kwestia gustu - możesz poeksperymentować z kurkumą, kuminem (kminem rzymskim), cząbrem czy kolendrą.