Go Back
+ servings
Dietetyczny sernik bez cukru - przepis.
Drukuj
5 from 1 vote

Dietetyczny Sernik bez Cukru (Fit/Light)

Szybki i prosty sernik, który nie może nie wyjść. Bez spodu, bez cukru (opcjonalnie) i bez zbędnych kalorii.
Przygotowanie5 min
Wykonanie2 hrs
Czas całkowity2 hrs 5 min
Rodzaj potrawy: Ciasto, Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: bez cukru, Fit, light
Porcje: 12
Kalorie: 332kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 20 zł

Składniki

  • 1 kg twarogu na sernik Mlekovita, Piątnica, Zott lub podobne
  • 200 g masła (jedna kostka)
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 70 g budyniu (dwie saszetki) waniliowego, śmietankowego lub jakiego lubisz
  • pół szklanki cukru (opcjonalnie) białego, trzcinowego, ksylitolu lub stewii

Przygotowanie

Przygotowanie

  • Zacznij rozgrzewać piekarnik na 180 °C (grzanie góra + dół lub termoobieg).
  • Do miski dodaj twaróg, jajka, budyń i opcjonalny cukier.
  • W osobnej misce włóż kostkę masła do mikrofalówki na około pół minuty (do rozpuszczenia).
  • Dodaj rozpuszczone masło do głównej miski z resztą składników.
  • Wymieszaj do połączenia składników (ręcznie łyżką lub mikserem) - chwilę.

Pieczenie

  • Wstaw formę do piekarnika i piecz 30 minut w 180 °C.
  • Zmniejsz temperaturę do 150 °C i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Zmniejsz temperaturę do 120 °C i piecz przez kolejne 30 minut.
  • Wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj go i nie wyjmuj sernika - daj sernikowi ostygnąć w środku przez kolejne 30 minut.
  • Wyjmij sernik, schłodź przez 30 minut do temperatury pokojowej i wstaw na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki. Gotowe - smacznego!

Notatki

Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika - temperatura musi się odpowiednio utrzymywać. Sekretem do nieopadniętego zbyt mocno sernika jest jego powolne wychładzanie.

Nutrition

Porcja: 122g | Kalorie: 332kcal | Węglowodany: 8g | Białka: 9g | Tłuszcze: 29.5g