Go Back
+ servings
Sos tatarski staropolski
Drukuj
4.23 from 9 votes

Sos Tatarski Staropolski

Sos tatarski to przepyszny staropolski przysmak do jajek, wędlin czy ryb.
Przygotowanie2 minut
Wykonanie3 minut
Czas całkowity5 minut
Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
Kuchnia: Polska
Klasyfikacja: do jajek, Fit, na imprezę, zdrowy
Porcje: 6
Kalorie: 170kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 10 zł

Składniki

  • 370 g jogurtu naturalnego (jeden duży jogurt ze sklepu - ok. 400 g)
  • 110 g majonezu domowego (ewentualnie sklepowego)
  • 1-2 ogórki konserwowe
  • 5-6 grzybów marynowanych (u mnie podgrzybków)
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 pęd kopru świeżego (ewentualnie suszonego)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego

Przygotowanie

  • Pokrój drobno ogórki, grzyby i świeży koper.
  • Dodaj wszystkie składniki (jogurt, majonez, ogórki, grzyby, chrzan, musztardę, koper, sól i pieprz) do jednego naczynia (dużej miski).
  • Wymieszaj.
  • (Opcjonalnie) odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej dobę).
  • Podawaj z jajkami, mięsem lub rybą.
  • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

Notatki

Zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć greckiego - sos będzie wtedy bardziej zbity i gęsty. Jeśli nie masz zapasu grzybów leśnych, marynowane pieczarki z marketu również będą dobre. Proporcje jogurtu do majonezu to u mnie około 4:1, ale jeśli lubisz majonez i nie boisz się kalorii, to możesz zrobić i jeden do jednego, natomiast jeśli chcesz zmniejszyć kalorie - usuń majonez całkowicie.

Składniki odżywcze

Porcja: 100g | Kalorie: 170kcal | Węglowodany: 6g | Białka: 3g | Tłuszcze: 15g