Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem
Makaron ze Szpinakiem i Boczkiem to szybki makaron, który zrobisz na patelni.
Przygotowanie10 minut min
Wykonanie15 minut min
Rodzaj potrawy: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Polska
Klasyfikacja: Cebula, Czosnek, makaron, śmietana, szpinak
Porcje: 4
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 25 zł
- 400 g boczku wieprzowego (karkówki, polędwicy)
- 400 g makaronu jajecznego
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 1 literaka oliwy z oliwek (do smażenia, może być też masło/olej)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie śmietany 18% (ok. 225g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Pokrój drobno mięso.
Rozgrzej na patelni trochę oliwy.
Wrzuć na patelnię mięso, smaż co chwilę mieszając. W osobnym garnku wstaw wodę na makaron.
W międzyczasie obierz, umyj i poszatkuj cebulę i czosnek (czosnek możesz przecisnąć w wyciskarce do czosnku).
Gdy mięso będzie już usmażone, zdejmij je z patelni na osobny talerz. Wrócimy do niego za chwilę.
Na tę samą patelnię dodaj trochę świeżej oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj kilkanaście sekund.
Dodaj mrożony szpinak (prosto z paczki). Smaż i mieszaj kilka minut aż szpinak się całkiem rozpuści i zagrzeje.
Gdy szpinak jest gotowy, dodaj z powrotem na patelnię mięso. Wymieszaj całość.
Dodaj śmietanę i wymieszaj.
Dodaj sól, pieprz i czosnek suszony. Wymieszaj.
Dodaj ugotowany i odcedzony w międzyczasie makaron. Wymieszaj.
Wyłącz palnik i daj daniu chwilę dojść.
Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!