Go Back
+ servings
Drukuj
5 from 1 vote

Pasta z Czerwonej Fasoli

Szybki wegetariański dodatek do chleba, tostów, czy czipsów.
Przygotowanie5 min
Wykonanie5 min
Rodzaj potrawy: Pasta, Przystawka
Kuchnia: Meksykańska
Klasyfikacja: fasola, pasta, wege, wegetariańskie
Porcje: 4 osoby
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 10 zł

Składniki

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3-5 plastrów czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta papryki czerwonej (wędzonej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szczypta suszonego tymianku (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Przygotuj naczynie, w którym będziesz blendować cały sos, na przykład słoik.
  • Otwórz puszkę fasoli, odsącz i przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą. Opłukaną fasolę dodaj do naczynia (słoika).
  • Obierz czerwoną cebulę, ukroi 3-5 plastrów (w zależności jak ostrą pastę chcesz zrobić), poszatkuj je drobno i dodaj do słoika.
  • Ząbek czosnku obierz, poszatkuj, dodaj do naczynia.
  • Dodaj sól, pieprz, paprykę, tymianek i oliwę.
  • Zblenduj całość na w miarę jednolitą masę. Gotowe! Opcjonalnie wstaw pastę na noc do lodówki - rano będzie lepsza gdy przejdą się wszystkie smaki i aromaty.

Notatki

Cebulę przed dodaniem do naczynia do blendowania możesz też chwilę wcześniej podsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy. Wydobędzie to z niej trochę dodatkowego smaku.