Go Back
Drukuj
Recipe Image
Notatki
–
+
servings
Drukuj
5
from
2
votes
Sos Serowy
Idealny sos serowy (cheddar) do nachos i makaronu.
Przygotowanie
5
min
Wykonanie
10
min
Rodzaj potrawy:
Przystawka, Sos
Kuchnia:
Angielska
Klasyfikacja:
cheddar, ser
Porcje:
4
osoby
Autor:
Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost:
12 zł
Składniki
200
g
sera cheddar
150
ml
mleka
50
g
masła
(jedna mocno czubata łyżka)
1
łyżka
mąki
1
łyżeczka
wędzonej papryki suszonej
1
szczypta
czarnego, świeżo mielonego pieprzu
(opcjonalnie)
1
szczypta
gałki muszkatałowej
(opcjonalnie)
Przygotowanie
Ustaw palnik na średnią moc i w niewielkim garnku rozpuść na nim masło.
Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i mieszaj przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy.
Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do garnka.
Dodaj przyprawy.
Mieszaj kilka minut do uzyskania jednolitego sosu.
Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
W całym przepisie mieszaj ciągle wszystko, żeby nie doprowadzić do przypalenia lub powstania grudek.