Go Back
+ servings
Drukuj
5 from 2 votes

Sos Serowy

Idealny sos serowy (cheddar) do nachos i makaronu.
Przygotowanie5 minut
Wykonanie10 minut
Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
Kuchnia: Angielska
Klasyfikacja: cheddar, ser
Porcje: 4 osoby
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 12 zł

Składniki

  • 200 g sera cheddar
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła (jedna mocno czubata łyżka)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki suszonej
  • 1 szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
  • 1 szczypta gałki muszkatałowej (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Ustaw palnik na średnią moc i w niewielkim garnku rozpuść na nim masło.
  • Do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i mieszaj przez kilkanaście sekund do uzyskania jednolitej masy.
  • Pokrusz ser na drobne kawałki i dodaj do garnka.
  • Dodaj przyprawy.
  • Mieszaj kilka minut do uzyskania jednolitego sosu.
  • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

Notatki

W całym przepisie mieszaj ciągle wszystko, żeby nie doprowadzić do przypalenia lub powstania grudek.