Go Back
+ servings
Drukuj
5 from 1 vote

Grillowany Ser Halloumi

Halloumi z grilla do szybka i zdrowa przekąska kuchni greckiej na kolację czy imprezę.
Przygotowanie4 min
Wykonanie6 min
Rodzaj potrawy: Przystawka
Kuchnia: Grecka
Klasyfikacja: burger, Jak z KFC, lidl
Porcje: 1 osoba
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 10 zł

Składniki

  • 225 g sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek greckiej, z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka suszonego oregano

Przygotowanie

  • Rozgrzej grilla.
  • Kostkę sera halloumi wyjmij z opakowania, lekko osusz papierowym ręcznikiem i pokrój wszerz na 6 w miarę równych części.
  • Każdy kawałek sera posmaruj do okoła oliwą.
  • Połóż serki na grillu i grilluj 3 minuty jeśli masz grill elektryczny obustronny, 6 minut jeśli jednostronny klasyczny (po 3 minuty na każdej stronie).
  • Przełóż ugrillowane serki na talerz, skrop oliwą i cytryną i posyp oregano. Gotowe!

Notatki

Ser hallumi można też jeść na surowo prosto z paczki.