Go Back
+ servings
Drukuj
4.25 from 4 votes

Naleśniki

Szybki i prosty przepis na naleśniki, który zawsze wychodzi. Ciasto na naleśniki w 15 minut.
Przygotowanie10 min
Wykonanie20 min
Czas całkowity30 min
Rodzaj potrawy: Na deser, Na obiad, Na śniadanie, Przekąska
Kuchnia: Włoska
Klasyfikacja: Fit, Szybkie
Porcje: 8 naleśników
Kalorie: 100kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)

Akcesoria kuchenne

  • Wysoka miska
  • Trzepaczka do jajek
  • Chochla
  • Patelnia do smażenia naleśników
  • Łopatka kuchenna
  • Duży talerz

Składniki

  • 160 g mąki pszennej (uniwersalnej tortowej - typ 500/550) - jedna szklanka
  • 250 ml mleka (najlepiej tłustego - 3,2% lub 3,8%) - jedna szklanka
  • 125 ml wody (z czajnika/źródlanej/mineralnej - może być gazowana) - pół szklanki
  • 2 jajka
  • 3 g soli pół łyżeczki
  • 3 g cukru pół łyżeczki

Przygotowanie

  • Do miski wbij dwa jajka (w całości - żółtka i białka) i dobrze je ubij - ręcznie (trzepaczką) lub mikserem. Ubijaj, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza - wtedy ciasto będzie dobrze napowietrzone.
  • Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszaj na gładką masę, bez grudek mąki.
  • (Opcjonalnie) Jeśli masz czas, odstaw ciasto na 30 minut - przyjmie wtedy lepszą konsystencję.
  • Wstaw pustą patelnię naleśnikową na grzanie na maksymalną moc. Nagrzewaj na sucho przez przynajmniej minutę, aż będzie na prawdę gorąca.
  • Gdy patelnia jest już nagrzana, zmniejsz delikatnie moc kuchenki do około 80% mocy.
  • Weź chochlę ciasta i rozlej po całej powierzchni patelni, mieszając nią jednocześnie do okoła. Rozporowadź ciasto po całej patelni - na okrągłego placka.
  • Smaż jedną stronę około minutę.
  • Przewróć placka na drugą stronę i smaż nieco krócej, około 40 sekund.
  • Zdejmij gotowego naleśnika na talerz i powtarzaj smażenie kolejnych placków aż nie skończy Ci się ciasto.
  • Gdy masz już talerz 5-8 naleśników (zależy jak grube robisz) - gotowe!
  • Oceń przepis - kliknij w 5 gwiazdek poniżej!

Notatki

Robiąc naleśniki z powyższych proporcji powinno Ci wyjść 5-6 grubszych placków, lub 7-8 cieńszych.

Składniki odżywcze

Porcja: 1naleśnik | Kalorie: 100kcal | Węglowodany: 17g | Białka: 4g | Tłuszcze: 3g