Szybki i prosty przepis na naleśniki, który zawsze wychodzi. Ciasto na naleśniki w 15 minut.
Przygotowanie10min
Wykonanie20min
Czas całkowity30min
Rodzaj potrawy: Na deser, Na obiad, Na śniadanie, Przekąska
Kuchnia: Włoska
Klasyfikacja: Fit, Szybkie
Porcje: 8naleśników
Kalorie: 100kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Akcesoria kuchenne
Wysoka miska
Trzepaczka do jajek
Chochla
Patelnia do smażenia naleśników
Łopatka kuchenna
Duży talerz
Składniki
160gmąki pszennej(uniwersalnej tortowej - typ 500/550) - jedna szklanka
250mlmleka(najlepiej tłustego - 3,2% lub 3,8%) - jedna szklanka
125mlwody(z czajnika/źródlanej/mineralnej - może być gazowana) - pół szklanki
2jajka
3gsolipół łyżeczki
3gcukrupół łyżeczki
Przygotowanie
Do miski wbij dwa jajka (w całości - żółtka i białka) i dobrze je ubij - ręcznie (trzepaczką) lub mikserem. Ubijaj, aż na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza - wtedy ciasto będzie dobrze napowietrzone.
Do miski dodaj mąkę, mleko, wodę, sól i cukier. Wymieszaj na gładką masę, bez grudek mąki.
(Opcjonalnie) Jeśli masz czas, odstaw ciasto na 30 minut - przyjmie wtedy lepszą konsystencję.
Wstaw pustą patelnię naleśnikową na grzanie na maksymalną moc. Nagrzewaj na sucho przez przynajmniej minutę, aż będzie na prawdę gorąca.
Gdy patelnia jest już nagrzana, zmniejsz delikatnie moc kuchenki do około 80% mocy.
Weź chochlę ciasta i rozlej po całej powierzchni patelni, mieszając nią jednocześnie do okoła. Rozporowadź ciasto po całej patelni - na okrągłego placka.
Smaż jedną stronę około minutę.
Przewróć placka na drugą stronę i smaż nieco krócej, około 40 sekund.
Zdejmij gotowego naleśnika na talerz i powtarzaj smażenie kolejnych placków aż nie skończy Ci się ciasto.
Masz talerz 5-8 naleśników (zależy jak grube robisz).
Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Robiąc naleśniki z powyższych proporcji powinno Ci wyjść 5-6 grubszych placków, lub 7-8 cieńszych.