Go Back
+ servings
Kurczak po meksykańsku - przepis.
Drukuj
5 from 1 vote

Kurczak po Meksykańsku

Kurczak po meksykańsku to szybkie i smaczne danie jednogarnkowe. Możesz doprawić je na ostro lub na słodko według gustu. Możesz także zrobić je w wersji fit/dietetycznej - bez kukurydzy i makaronu.
Przygotowanie5 min
Wykonanie15 min
Rodzaj potrawy: Danie główne, Obiad
Kuchnia: Meksykańska
Porcje: 6
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 30 zł

Składniki

  • 500 g filetu z kurczaka z piersi lub z uda
  • 200 g makaronu pełnoziarnisty świderki lub inny jaki lubisz
  • 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej słodzonej lub nie
  • 1 słoik sosu meksykańskiego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 1 łyżka syropu cukrowego (opcjonalnie - do podbicia smaku)
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • 1 łyżka suszonej papryki czerwonej wędzonej
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki suszonego chilli lub pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka szuszonego tymianku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka curry (opcjonalnie)

Przygotowanie

Marynata

  • Do woka lub dużej, głębokiej patelni wlej oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny i opcjonalnie syrop cukrowy.
  • Dosyp sól, pieprz, paprykę, czosnek, chilli/pieprz cayenne, oregano i opcjonalnie tymianek, bazylię i curry.
  • Wymieszaj wszystko na ładną, jednolitą konsystencję.

Mięso

  • Kurczaka pokrój w drobną kostkę, wrzuć do woka z marynatą i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • (Opcjonalnie) Odstaw wok na kilka godzin do lodówki żeby mięso się przegryzło. Jeśli nie masz tyle czasu, możesz kontynuować od razu - też będzie dobre.

Całość

  • Wstaw mięso do smażenia na dużym ogniu. W międzyczasie gotuj makaron na al dente.
  • Po 5 minutach smażenia dodaj do kurczaka kukurydzę (bez zalewy) i wymieszaj.
  • Po minucie dodaj fasolę (z zalewą), pomidory w puszce i sos meksykański, mieszaj.
  • Po kilku minutach dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Smacznego!

Notatki

Zamiast pomidorów w puszcze lub sosu meksykańskiego możesz użyć passaty pomidorowej. Przyprawy to również kwestia gustu - możesz poeksperymentować z kurkumą, kuminem (kminem rzymskim), cząbrem czy kolendrą.