Go Back
+ servings
Sos pomidorowy do i na pizzę.
Drukuj
5 from 1 vote

Sos Pomidorowy do Pizzy

Pyszny i aromatyczny sos pomidorowy do i na pizzę. Podziel gotowy sos na pół i pierwszą jego częścią posmaruj placek przed pieczeniem, a drugą wykorzystaj jako dip do maczania w nim gotowych kawałków pizzy.
Przygotowanie2 min
Wykonanie5 min
Rodzaj potrawy: Półprodukt, Przystawka, Składnik, Sos
Kuchnia: Włoska
Keyword: biedronka, lidl, na zimę, Pizza, thermomix, z passaty, z pomidorów z puszki
Porcje: 9
Kalorie: 31kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 5 zł

Składniki

  • 500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów w puszce, lub surowych, zblendowanych pomidorów - nigdy przecieru/koncentratu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku zwykłego lub niedźwiedziego
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie - jeśli chcesz sos nieco ostrzejszy w smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki zwykłej lub wędzonej

Przygotowanie

  • (Opcjonalnie) Zetrzyj świeży czosnek i podsmaż przez minutę na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
  • Na patelnię wlej passatę i oliwę i dodaj sól, cukier, pieprz oraz suszone czosnek, oregano i paprykę. Wymieszaj.
  • Cały czas mieszając, podgrzej wszystko do wrzenia. Po zagotowaniu wyłącz ogień i odstaw do wystudzenia. Gotowe.

Nutrition

Porcja: 60g | Kalorie: 31kcal | Węglowodany: 4g | Białka: 1g | Tłuszcze: 1g