Sos Pomidorowy do Pizzy
Pyszny i aromatyczny sos pomidorowy do i na pizzę. Podziel gotowy sos na pół i pierwszą jego częścią posmaruj placek przed pieczeniem, a drugą wykorzystaj jako dip do maczania w nim gotowych kawałków pizzy.
Przygotowanie2 min
Wykonanie5 min
Rodzaj potrawy: Półprodukt, Przystawka, Składnik, Sos
Kuchnia: Włoska
Klasyfikacja: biedronka, lidl, na zimę, Pizza, thermomix, z passaty, z pomidorów z puszki
Porcje: 9
Kalorie: 31kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 5 zł
- 500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów w puszce, lub surowych, zblendowanych pomidorów - nigdy przecieru/koncentratu
- 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku zwykłego lub niedźwiedziego
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie - jeśli chcesz sos nieco ostrzejszy w smaku)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki zwykłej lub wędzonej
(Opcjonalnie) Zetrzyj świeży czosnek i podsmaż przez minutę na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Na patelnię wlej passatę i oliwę i dodaj sól, cukier, pieprz oraz suszone czosnek, oregano i paprykę. Wymieszaj.
Cały czas mieszając, podgrzej wszystko do wrzenia. Po zagotowaniu wyłącz ogień i odstaw do wystudzenia. Gotowe.
Porcja: 60g | Kalorie: 31kcal | Węglowodany: 4g | Białka: 1g | Tłuszcze: 1g