Sałatka grecka to bardzo popularna przystawka na greckich wyspach, jak i na kontynencie. Jest szybka, smaczna i ma mało kalorii, dzięki czemu możesz się nią delektować kiedy tylko masz ochotę.
Przygotowanie5 minutmin
Wykonanie5 minutmin
Czas całkowity10 minutmin
Rodzaj potrawy: Przystawka, Sałatka
Kuchnia: Grecka
Klasyfikacja: Horiatiki
Porcje: 4
Kalorie: 280kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 15 zł
Składniki
200gsera fetaoryginalnego greckiego
1duży, czerwony pomidoralbo dwa mniejsze
1ogórek szklarniowyśredniej wielkości
0,5czerwonej cebuli
1paprykazielona lub czerwona
20-30oliwekczarnych lub zielonych (jedno małe opakowanie albo jeden mały słoik), najlepiej odmiany Kalamata
3-5łyżekoliwy z oliwekz pierwszego tłoczenia
1łyżeczkasoli
1łyżeczkapieprzuczarnego, świeżo mielonego
1łyżeczkasuszonego oregano
Przygotowanie
Umyj warzywa, pokrój (mniej więcej w kostkę) i wrzuć je do miski.
Drobno pokrusz rękami ser feta nad miską (całą kostkę).
Dodaj sól, pieprz i suszone oregano.
Dodaj oliwę. Wymieszaj.
Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Notatki
Kalorie policzone są orientacyjnie (warzywa średniej wielkości).