Go Back
+ servings
Sałatka grecka - przepis do wydrukowania.
Drukuj
5 from 1 vote

Sałatka Grecka

Sałatka grecka to bardzo popularna przystawka na greckich wyspach, jak i na kontynencie. Jest szybka, smaczna i ma mało kalorii, dzięki czemu możesz się nią delektować kiedy tylko masz ochotę.
Przygotowanie5 min
Wykonanie5 min
Czas całkowity10 min
Rodzaj potrawy: Przystawka, Sałatka
Kuchnia: Grecka
Klasyfikacja: Horiatiki
Porcje: 4
Kalorie: 280kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 15 zł

Składniki

  • 200 g sera feta oryginalnego greckiego
  • 1 duży, czerwony pomidor albo dwa mniejsze
  • 1 ogórek szklarniowy średniej wielkości
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 papryka zielona lub czerwona
  • 20-30 oliwek czarnych lub zielonych (jedno małe opakowanie albo jeden mały słoik), najlepiej odmiany Kalamata
  • 3-5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie

  • Umyj warzywa, pokrój (mniej więcej w kostkę) i wrzuć je do miski.
  • Drobno pokrusz rękami ser feta nad miską (całą kostkę).
  • Dodaj sól, pieprz i suszone oregano.
  • Dodaj oliwę. Wymieszaj. Smacznego!

Notatki

Kalorie policzone są orientacyjnie (warzywa średniej wielkości).

Składniki odżywcze

Porcja: 240g | Kalorie: 280kcal | Węglowodany: 6g | Białka: 9.5g | Tłuszcze: 23.5g