Go Back
+ servings
Przepis na sos czosnkowy
Drukuj
4.50 from 6 votes

Sos Czosnkowy

Sos czosnkowy to fantastyczny dip do wielu rodzajów dań - pizzy, grilla, sałatek czy czipsów.
Wykonanie10 minut
Czas całkowity10 minut
Rodzaj potrawy: Przystawka, Sos
Kuchnia: Polska
Klasyfikacja: Do Grilla, Do Kebaba, Do Pizzy, Do Steka, Do Tortilli, Jak w Pizza Hut, Jak z Da Grasso, Jak z KFC, Jak z Pizzerii, Jak z Restauracji
Porcje: 4
Kalorie: 350kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 8 zł

Składniki

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g majonezu (3 czubate łyżki)
  • 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (1 kieliszek)
  • 2 pędy kopru (ewentualnie 2-3 łyżki suszonego)
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

  • Do miski dodaj jogurt naturalny, majonez, oliwę, suszony czosnek, sól, pieprz i cukier.
  • Umyj i drobno posiekaj koper. Dodaj go do miski.
  • Obierz ząbki czosnku. Przeciśnij je przez wyciskacz do czosnku do miski.
  • Wymieszaj wszystko.
  • Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!

Video

Notatki

Sól w przepisie jest opcjonalna, bo mamy różne kubki smakowe. Na początek polecam zrobić ci ten sos bez dodawania soli i na końcu sprawdzić, czy brakuje jej w smaku. Jeśli tak - dodaj, wymieszaj i smacznego.

Składniki odżywcze

Porcja: 150g | Kalorie: 350kcal | Węglowodany: 10g | Białka: 5g | Tłuszcze: 33g