Go Back
+ servings
Przepis na sos tzatziki.
Drukuj
5 from 1 vote

Tzatziki

Sos tzatziki to podstawowa przystawka kuchni greckiej. Możesz go używać zarówno jako przystawki, jak i samodzielnego dania (z chlebkami pita, oliwkami, czy wędlinami).
Wykonanie15 min
Czas całkowity15 min
Rodzaj potrawy: Przystawka
Kuchnia: Grecka, Śródziemnomorska
Keyword: Fit, Na lato, Szybkie, Zdrowe
Porcje: 4
Kalorie: 158kcal
Autor: Paweł (PrzepisyPawla.pl)
Cost: 10 zł

Składniki

  • 400 g jogurtu greckiego (koniecznie takiego, a nie zwykłego naturalnego - chodzi o jego twardą i zbitą konsystencję)
  • 1 ogórek świeży, zielony, średniej wielkości
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego jasnego, białego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, oczywiście
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka koperku (opcjonalnie, ale wskazane)

Przygotowanie

Ogórek

  • Na duży talerz rozłóż kilka warstw papierowego ręcznika kuchennego.
  • Na to zetrzyj całego ogórka na tarce na grubym zębie.
  • Dokładnie odsącz z wody i osusz startego ogórka.

Sos

  • Do czystej miski wlej jogurt grecki, dodaj starty i odsączony ogórek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól, pieprz i koperek. Wymieszaj dokładnie.
  • (Opcjonalnie) Odstaw całość do lodówki do przegryzienia się. Możesz serwować sos bezpośrednio po wymieszaniu, ale najlepiej będzie smakował po kilku godzinach miksowania się aromatów.

Notatki

Odsączony ogórek to klucz do dobrych tzatzików. Przy odsączaniu zmień ręcznik na suchy dwa-trzy razy. Cacyki są najlepsze dzień po zrobieniu - jeśli masz w planach imprezę, przygotuj sos poprzedniego wieczora. Kalorie policzone są orientacyjnie (ogórek i czosnek średniej wielkości).

Nutrition

Porcja: 160g | Kalorie: 158kcal | Węglowodany: 9.5g | Białka: 5g | Tłuszcze: 11g