Jajka w sosie tatarskim to podstawowa przystawka na każdy rodzaj spotkania – imprezę, przyjęcie, urodziny, imieniny czy na sylwestra. Ta popularna przekąska kuchni polskiej łączy w sobie wszystko, co lubię w jedzeniu – jest prosta w zrobieniu, zdrowa i pyszna. Można to danie jeść spokojnie na diecie redukcyjnej, jak i na masie – zależy jak zrobisz sam sos tatarski. Jeśli masz za pół godziny niespodziewanych gości i nie wiesz co przygotować do zjedzenia na stół, to spokojnie – właśnie znalazłeś. Zapraszam na mój przepis w wersji dietetycznej – na jogurcie naturalnym.
Składniki
Dokładna gramatura na dole w przepisie.
Jajka w Sosie Tatarskim Krok po Kroku
Składniki
- 10 jajek średniej wielkości
- 500 g sosu tatarskiego
Przygotowanie
- Wstaw jajka do gotowania na twardo.
- W międzyczasie rozsmaruj sos tatarski po całym naczyniu, w którym będziesz podawać przystawkę.
- Ostudź jajka, obierz i poprzekrajaj wzdłuż w połówki.
- Wyłóż jajka na talerz z sosem tatarskim.
- Kliknij w 5 gwiazdek poniżej i gotowe!
Składniki odżywcze
Jajka w sosie tatarskim – garść informacji
Do tego dania jajka kupuję najczęściej jak najlepszej jakości – od zaprzyjaźnionego rolnika, nie w supermarkecie. Oczywiście jeśli mieszkasz w dużym mieście bez dostępu do takich atrakcji, to i w sklepach znajdziesz jajka lepsze i gorsze. Nie kupuj najtańszych, smakują po prostu źle. Jajek nie musisz gotować całkiem na twardo, bardzo dobrze smakują też ugotowane na półtwardo lub wręcz półmiękko. Do jajek i sosu tatarskiego możesz z powodzeniem serwować groszek, śledzie czy szynkę. Świetnie sprawdzają się na Wielkanoc i Boże Narodzenie, ale równie dobrze możesz podawać je latem do grilla. Jajka w sosie tatarskim to jedna z najbardziej uwielbianych przystawek wśród kuchni polskiej.
Dodaj komentarz